Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paşi înainte în dosarul nuclear iranian

zarif.jpg

Ministrul iranian de Externe Mohammad Zarif (FOTO: REUTERS/Heinz-Peter Bader)

Negocierile între marile puteri şi Iran în dosarul nuclear iranian decurg bine şi vor fi prelungite până pe 24 noiembrie. Anunţul a fost făcut, vineri, de secretarul de Stat american John Kerry, care a subliniat că Iranul a respectat până acum termenii acordului interimar din noiembrie 2013. Atunci, Teheranul a luat decizia istorică de a renunţa la îmbogăţirea de uraniu la niveluri ce i-ar permite obţinerea bombei atomice, în schimbul relaxării sancţiunilor economice internaţionale ce vizau Iranul.

Vineri, John Kerry a declarat că Statele Unite vor continua ridicarea sancţiunilor economice asupra Iranului, însă a avertizat că încă există divergenţe în ce priveşte probabilitatea că Iranul ar păstra capacitatea de îmbogăţire a uraniului la un nivel suficient de ridicat pentru fabricarea armei atomice.

Kerry a adăugat că Statele Unite, vor debloca 2,8 miliarde de dolari de active iraniene îngheţate, iar Iranul va converti o parte din uraniul său îmbogăţit la 20% în combustibil.

La rândul lor, ministrul iranian de Externe Mohammad Zarif şi şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton au anunţat, într-un comunicat comun, că Iranul şi Grupul 5 +1 (Rusia, Marea Britanie, Statele Unite, Franţa, China şi Germania) şi-au exprimat dorinţa fermă de a ajunge la un acord definitiv "cât mai curând posibil".

Anterior, o sursă diplomată iraniană a declarat că "negocierile asupra extinderii acordului interimar (de la Geneva) au avut succes".

Acordul premergător încheiat în noiembrie 2013 a permis o blocare a programului iranian în schimbul unei anulări limitate a unor sancţiuni.

După şase runde de negocieri în urma acordului premergător de la Geneva, din noiembrie 2013, ambele părţi par să fi găsit o poziţie comună pentru anumite divergenţe.

Principalul punct de disensiune în negocierile dintre Teheran şi reprezentanţii Grupului 5+1 vizează capacitatea de îmbogăţire a uraniului reclamată de către Iran.