Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA şi Pakistanul îşi normalizează relaţiile

Parteneriatul strategic dintre SUA şi Pakistan va fi relansat. Este mesajul vizitei pe care o face la Islamabad şeful diplomaţiei americane, John Kerry. Cu această ocazie, secretarul de Stat i-a transmis premierului Nawaz Sharif invitaţia de a merge la toamnă la Washington, pentru discuţii cu preşedintele Barack Obama.

Relaţia americano-pakistaneză, agitată şi ambiguă dintotdeauna, s-a degradat simţitor de vreo patru ani de zile încoace şi mai ales în urma atacului cu drone comis de NATO în 2011, atac ce făcuse 24 de morţi în rândul soldaţilor pakistanezi. În acelaşi an 2011, fostul lider al-Qaida, Ossama ben-Laden a fost ucis de un comando american, pe teritoriul pakistanez.

Autorităţile de la Islamabad protestează în mod regulat contra numeroaselor atacuri cu drone care-i vizează pe extremiştii islamişti, pe talibanii refugiaţi în zonele tribale din nord-vestul ţării. Pakistanul consideră aceste operaţiuni ca o încălcare a suveranităţii sale, dar SUA estimează că sunt un element cheie în combaterea grupurilor islamiste din regiune. E şi motivul pentru care atacurile cu drone americane rămân un obstacol important în normalizarea completă a relaţiilor bilaterale.

Data limită, momentul în care trupele americane vor părăsi Afganistanul se apropie însă cu paşi repezi. La sfârşitul lui 2014, Barack Obama va suna retragerea totală a trupelor sale din Afganistan. De unde şi presiunile americane şi în particular cele ale lui John Kerry, aflat la faţa locului, asupra autorităţilor pakistaneze pentru a-şi întări operaţiunile contra insurgenţilor aflaţi la graniţa afgano-pakistaneză. Trebuie spus că interesul este reciproc, Pakistanul fiind lovit sistematic de atentate islamiste de 12 ani încoace, răstimp în care au fost  ucise peste 40 de mii de persoane.

 

Condiţiile Pakistanului pentru normalizarea relaţiei cu SUA

 

Premierul pakistanez, Nawaz Sharif, intrat în funcţie în luna mai i-a declarat secretarului de Stat american că vrea să aprofundeze relaţia bilaterală, dar că Statele Unite ar trebui să ţină mai mult cont de preocupările Pakistanului apropo de aceste atacuri cu drone. Tema a fost abordată de Kerry şi în discuţiile cu preşedintele în funcţie, Ali Zardari, care va fi înlocuit însă de omul de afaceri Mamnoon Hussain, preşedintele ales în urma alegerilor desfăşurate marţi.

Pe lângă spinosul dosar al insurecţiei islamiste, Pakistanul, singura putere nucleară din lumea musulmană, e confruntat şi cu grave dificultăţi economice şi energetice. "Dorim un parteneriat cu poporul pakistanez, care să acopere un evantai larg de dosare importante: antiterorism, Afganistan, comerţ, investiţii şi stabilitate regională", a rezumat un responsabil american, citat de Agenţia France Presse. Chiar dacă misiunea nu este uşoară, ea rămâne esenţială aşadar pentru americani şi pentru pakistanezi. Relaţia personală, apropiată şi stima reciprocă pe care şi-o poartă noul premier Sharif şi secretarul de Stat american Kerry nu pot decât să contribuie de o manieră constructivă la ameliorarea parteneriatul dintre cele două ţări.