Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacţia Guvernului, după convocarea CSAT

reactie-dura-guvernului-convocarea-csat.jpg

Privatizarea CFR Marfă, motiv de dispute între Preşedinţie şi Guvern.

Decizia preşedintelui Traian Băsescu de a convoca "de urgenţă" CSAT este o forţare, consideră Guvernul. Executivul nu a cerut convocarea "de urgenţă" a CSAT, ci includerea pe agenda proximei şedinţe a proiectului de Hotărâre de Guvern privind privatizarea CFR Marfă, se arată într-un comunicat al Cabinetului Ponta.

Guvernul precizează că deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului. Acest lucru nu ar fi însă posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot, adică Gabriel Oprea, care va conduce Guvernul cât e premierul Victor Ponta în concediu.

Preşedintele Traian Băsescu a decis convocarea de urgenţă a CSAT, vineri la ora 11, informează Administraţia Prezidenţială. Cotroceniul precizează că la Secretariatul CSAT a fost depusă joi o solicitare a Guvernului pentru convocarea unei şedinţe a Consiliului legat de CFR Marfă.

Administraţia Prezidenţială menţionează că în cazul în care premierul Victor Ponta nu poate răspunde convocării la şedinţa CSAT, este invitat, fără drept de vot, conform legii, vicepremierul Gabriel Oprea.

La finalul întrevederii pe care Victor Ponta a avut-o cu reprezentanţii FMI, CE şi BM, la Palatul Victoria, premierul a fost întrebat de jurnalişti dacă se va întoarce din concediu în cazul în care preşedintele va convoca o şedinţă a CSAT în prima parte a lunii august, pentru a se discuta situaţia creată la CFR Marfă, informează Mediafax.

"Să-l convoace domnul preşedinte. De joi, am înlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a mă reprezenta în totalitate, dacă e ceva care apare într-o oră, două ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline", a spus prim-ministrul.

Preşedintele şi premierul s-au contrazis pe tema privatizării CFR Marfă. Traian Băsescu a cerut ca Victor Ponta să-şi asume responsabilitatea privatizării, iar prim-ministrul a solicitat avizul CSAT.