Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preda: Argumentul Guvernului privind CSAT este o găselniţă; convocarea Consiliului nu e o joacă

Convocarea CSAT "nu este o joacă" şi nu ţine de "agenda de concedii a cuiva", declară la RFI vicepreşedintele PDL, Cezar Preda. El etichetează argumentele Guvernului drept "găselniţe". Asta după ce Executivul a calificat drept "forţare" decizia preşedintelui Traian Băsescu de a convoca "de urgenţă" CSAT pe tema privatizării CFR Marfă.

În opinia lui Cezar Preda, "convocarea CSAT-ului nu este o joacă şi nu este o chestiune care ţine de agenda de concedii a cuiva, indiferent că se numeşte prim-ministru sau altcineva din interiorul CSAT-ului. CSAT-ul se convoacă atunci când situaţia o impune, iar privatizarea CFR Marfă, ca privatizare strategică, ce a stârnit atâtea controverse, privatizare de care depind acorduri internaţionale ale ţării noastre nu este o glumă".

Vicepreşedintele PDL crede că "faptul că prim-ministrul Ponta şi-a propus să intre în concediu cu tot Executivul la o dată fixă, pentru că aşa a dorit domnia sa sau familia domniei sale asta nu înseamnă că există ceva cu substrat în convocarea CSAT-ului, nu cred aşa ceva. Eu cred că preşedintele României, care s-a implicat nu numai prin deciziile din CSAT, ci şi prin spaţiul public, în privinţa acestei privatizări strategice trebuie la un moment dat să fixeze parametrii, astfel încât să nu mai existe nici un dubiu, să nu mai existe nici o interpretare a obligaţiilor şi răspunderii pe care le are fiecare din ţara noastră pe funcţia pe care este".

Cezar Preda spune că "răspunderea pentru privatizarea CFR Marfă revine în totalitate Guvernului României, şi-a asumat acest lucru şi premierul Victor Ponta, iar găselniţa asta că e o convocare care-i dă peste cap agenda, care e făcută în aşa fel încât să primească voturi numai de la cei cu drept de vot mi se pare iarăşi o ducere în derizoriu a marilor decizii ale României".

 

Ce spune Guvernul despre convocarea CSAT?

 

Decizia preşedintelui Traian Băsescu de a convoca "de urgenţă" CSAT este o forţare, consideră Guvernul. Executivul nu a cerut convocarea "de urgenţă" a CSAT, ci includerea pe agenda proximei şedinţe a proiectului de Hotărâre de Guvern privind privatizarea CFR Marfă, se arată într-un comunicat al Cabinetului Ponta.

Guvernul precizează că deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului. Acest lucru nu ar fi însă posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot, adică Gabriel Oprea, care va conduce Guvernul cât e premierul Victor Ponta în concediu.

Preşedintele Traian Băsescu a decis convocarea de urgenţă a CSAT, vineri la ora 11, informează Administraţia Prezidenţială. Cotroceniul precizează că la Secretariatul CSAT a fost depusă joi o solicitare a Guvernului pentru convocarea unei şedinţe a Consiliului legat de CFR Marfă.

Administraţia Prezidenţială menţionează că în cazul în care premierul Victor Ponta nu poate răspunde convocării la şedinţa CSAT, este invitat, fără drept de vot, conform legii, vicepremierul Gabriel Oprea.

Preşedintele şi premierul s-au contrazis pe tema privatizării CFR Marfă. Traian Băsescu a cerut ca Victor Ponta să-şi asume responsabilitatea privatizării, iar prim-ministrul a solicitat avizul CSAT.

Cezar Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre privatizarea CFR Marfă, pe agenda CSAT