Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia intensifică presiunile asupra Chişinăului

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Rusia a interzis luni şi importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei "insecte periculoase", relatează Jurnal de Chişinău. Agenţia federală rusă pentru protecţia sanitar veterinară pretinde că producătorii din Republica Moldova ar fi încălcat legea cu privire la protecţia consumatorilor.

Agenţia Federală rusă de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară a precizat că fructele din Republica Moldova au fost interzise pe piaţa din Rusia după ce a fost descoperită prezenţa unei "insecte periculoase şi dăunătare: molia orientală", detectată în unele dintre produsele livrate de Chişinău. Interdicţia se aplică pentru mere, pere, gutui, caise, vişine, cireşe, piersici, nectarine şi prune. Agenţia rusească mai pretinde că au fost descoperite "inclusiv nereguli legate de standardele de marcaj şi de identificare a producției, dar și încălcări privind masa netă indicată pe ambalaj".

În replică, autorităţile de la Chişinău consideră că decizia de a impune acest nou embargou este generată de interese geopolitice. În acest context, premierul Iurie Leancă a dispus autorităţilor în domeniu să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic care vizează relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu propuneri.

La sfârşitul săptămânii trecute, Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova. De asemenea, Moscova a limitat anterior importurile de carne şi a ameninţat cu impunerea taxelor vamale pentru produsele moldoveneşti. Pe de altă parte, Ministerul rus al Economiei a anunţat a pregătit un proiect de decizie care propune impunerea taxelor vamale pentru anumite produse din Republica Moldova, printre care vin, carne, legume şi cereale deşi această ţară face parte din zona de comerţ liber din cadrul Comunităţii Statelor Independente. Republica Moldova a semnat însă în iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb, criticat de Rusia, care a avertizat că va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordul afectează economia rusă.