Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Al-Qaida ameninţă Occidentul. Zeci de ambasade, închise

Mai multe ambasade occidentale din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală sunt închise duminică din cauza riscului ridicat de atentate. SUA au anunţat încă de joi că au informaţii conform cărora Al Qaida pregăteşte atacuri asupra mai multor  "obiective occidentale". Alături de SUA, şi Franţa, Germania, Marea Britanie şi Canada şi-au închis mai multe ambasade.

Complotul terorist organizat de reţeaua Al-Qaida vizează "obiective occidentale", afirma sâmbătă, într-un interviu acordat postului american ABC News, generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al armatei americane. În aceste condiţii, duminică dimineaţă, misiunile diplomatice americane din ţări ca Israel, Afganistan sau Bangladesh erau închise, scrie Agerpres. Vineri, Washingtonul anunţa că va închide nu mai puţin de 25 de ambasade.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut luarea "tuturor măsurilor necesare" pentru protejarea cetăţenilor americani, conform unui oficial de la Casa Albă, citat de AFP.

În plus, sâmbătă seară, o reuniune la vârf consacrată ultimelor ameninţări teroriste emise de Al-Qaida s-a desfăşurat la Casa Albă. Preşedintele Barack Obama nu a asistat la această întrunire, dar a fost informat cu privire la conţinutul discuţiilor purtate.

Nu doar SUA au luat în serios ameninţarea teroristă. Canada a decis să-şi închidă reprezentanţa diplomatică de la Dacca, în Bangladesh, precizând că a luat această măsură din cauza riscului ridicat de producere a unor atacuri teroriste în perioada imediat următoare.

Alertă maximă în Yemen

O situaţie deosebit de tensionată este în Yemen, acolo unde - alături de SUA - şi Franţa, Germania şi Marea Britanie şi-au închis temporar ambasadele de teama unor atacuri.

France Presse notează că, duminică dimineaţă, forţele de securitate yemenite erau în stare de alertă în faţa acestor reprezentanţe diplomatice închise în urma avertismentului de ameninţări teroriste lansat de Washington.

La barajele de securitate instalate încă de la începutul săptămânii de către forţele de securitate şi armată pe principalele artere rutiere din capitala Sanaa, forţele de ordine procedează la controale regulate, în special pentru accesul ce duce la cancelariile occidentale, potrivit relatării AFP, citate de Agerpres.

'Noi suntem deja în stare de alertă, dar ne-am dublat vigilenţa', a declarat un poliţist, potrivit agenţiei menţionate.