Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul preşedinte iranian a depus jurământul

hassan-rohani2.jpg

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani (Sursa: www.redpepper.co.ug)

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a depus jurământul de învestitură, duminică, în Parlament, în cursul unei ceremonii la care au asistat zeci de lideri străini, relatează AFP, citată de Mediafax. Hassan Rohani devine astfel al şaptelea preşedinte al Republicii Islamice Iran.

Noul preşedinte al Iranului a fost învestit în funcţie sâmbătă, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Teheran. Ceremoniile de învestire în funcţie a noului preşedinte moderat au avut loc în prezenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Ales pe 14 iunie, din primul tur, cu 51% din voturi, Rohani îl succede pe Mahmoud Ahmadinejad, ale cărui mandate au fost marcate de numeroase tensiuni cu Occidentul, în principal din cauza controversatului program nuclear. Imediat după alegere, Rohani a promis "mai multă transparenţă" în programul nuclear, pentru a demonstra caracterul civil al acestuia. Iranul este suspectat de marile puteri occidentale că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul de la Teheran neagă acuzaţiile.

Rohani, critic la adresa Occidentului

Sâmbătă, într-un discurs oficial, Rohani a declarat că Statele Unite şi alte ţări occidentale caută "un pretext" pentru o confruntare militară cu Iranul pe tema programului nuclear.

Potrivit postului public de televiziune, citat de presa occidentală, Hassan Rohani ar fi făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o sâmbătă seară cu Kim Yong Nam, reprezentatul Coreei de Nord la ceremoniile de învestire a noului preşedinte iranian.