Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie anunță o anchetă asupra morții disidentului rus Alexander Litvinenko

litvinenko.jpg

Alexander Litvinenko Sursa foto : Reuters

Ministrul de interne britanic, Theresa May, a anunțat deschiderea unei anchete oficiale cu privire la moartea disidentului rus Alexander Litvinenko. Fostul ofițer KGB, refugiat la Londra, a murit în 2006 otrăvit cu metalul radioactiv poloniu și ancheta va trebui să stabilească dacă Federația Rusă a avut vreo implicare în moartea sa.

Comisia de anchetă va fi prezidată de judecătorul anchetator, Robert Owen, același care a condus și ancheta judiciară, între timp suspendată, asupra cauzelor morții lui Litvinenko. La începutul acestui an, văduva lui Litvinenko, Marina, s-a adresat Înaltei Curți de la Londra care a decis că ministerul de interne a greșit, amânând declanșarea unei anchete publice, înaintea încheierii anchetei judiciare. Marina Litvinenko s-a declarat încântată de anunțul ministrului de interne și a spus că adevărul va învinge până la urmă.

Alexander Litvinenko, care devenise unul dintre cei mai vehemenți critici ai regimului condus de președintele Vladimir Putin, a murit prin otrăvire radioactivă în noiembrie 2006, la mai puțin de o lună după ce dejunase la Londra cu doi foști agenți ruși, Andrei Lugovoi și Dmitri Kovțun. În 2007, autoritățile britanice l-au inculpat pe Lugovoi pentru uciderea lui Litvinenko, dar Rusia a refuzat să-l extrădeze pe acesta. Familia lui Litvinenko suspectează că fostul spion rus lucra pentru serviciul britanic de informații externe MI6 și că moartea sa a fost comandată de la Kremlin.

Inițial, ministerul de interne respinsese convocarea unei anchete publice, invocând “relațiile internaționale", mai în clar riscul de a antagoniza Rusia. Acum, această anchetă este convocată chiar în momentul în care relațiile dintre Marea Britanie și Rusia au ajuns la un nou punct de minim, ca urmare a doborârii avionului companiei Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei, pentru care conducerea politică de la Londra a acuzat Moscova.