Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce a pus Bulgaria un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Turcia

06728f2a-592b-11e3-_483553c.jpg

Gard Bulgaria Turcia

Bulgaria a terminat de construit gardul de la graniţa cu Turcia prin care vrea să oprească trecerea imigranţilor care încearcă să intre ilegal în ţara. Este vorba despre un gard care a stârnit indignarea comunităţii internaţionale, pentru că autorităţile de la Sofia caută un mod prin care să oprească afluxul de imigranţi care vin în special din Siria.

Gardul din sârmă ghimpată se întinde pe o lungime de 30 de kilometri pe graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Lungimea totală a frontierei între Bulgaria şi Turcia este de 259 de kilometri, însă potrivit ministrului adjunct al internelor, 85% din persoanele care traversează graniţa ilegal fac acest lucru în zona oraşului Elhovo, unde este ridicar gardul.

Din cauza munţilor, vizibilitatea este redusă, iar poliţiştii de frontieră îi observă pe imigranţi abia după ce au intrat pe teritoriul bulgăresc.

Anul trecut peste 9 mii de sirieni au trecut granița ilegal ca să ceară azil în Bulgaria. Autoritățile de la Sofia nu au putut face față acestui val, așa că mare parte dintre solicitanții de azil au fost nevoiți să trăiască în condiții inumane, cazați în corturi sau în săli de clasă improvizate și cazarme militare. Oamenii din centrul de cazare pentru refugiați primesc 33 de euro pe lună și două mese pe zi de la statul bulgar însă autorită'ile bulgare se plâng de lipsa de sprijin financiar de la UE, lipsă care îi împiedică să îi sustina pe imigranţii care văd Bulgaria ca pe singura poartă de acces în blocul comunitar, după ce Grecia a ridicat la rândul să un gard la graniţ cu Turcia.

Iniţal Bulgaria propusese ridicareaunui gard cu înălţimea de 3 metri, dar a abandonat această idee după ce a stârnit critici din partea comunităţii internaţionale.

Autoritățile bulgare au fost acuzate că au respins în mod violent mai multe persoane care au dorit să intre pe teritoriul Bulgariei prin punctele de frontieră comune cu Turcia.

Ridicarea gardului din sârmă ghimpată a stârnit critici din partea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, a activiştilor dar şi a reprezentanţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite care spun că soluţia pentru scăderea afluxului de imigranţi este închiderea accesului în ţară. De partea lor autorităţile bulgare susţin că obiectivul este de a redirecţiona spre Svilengrad persoanele care doresc să treacă frontiera pentru a şti cine intră pe teritoriul bulgar, nu de a le respinge.

UNHCR: Refugiații sunt percepuți ca o amenițare de marea majoritate a bulgarilor

Roland Weil, reprezentantul UNHCR la Sofia a declarat pentru RFI că refugiații sunt percepuți ca o amenițare de marea majoritate a bulgarilor. Un refugiat sirian primește în ziua de azi doar o hârtie de la autorități prin care îi este recunoscut statutul de refugiat și atât. Nu beneficiază de un curs de limba bulgară, nu primește un ajutor ca să își găsească o locuință și nici o alocație de subzistență în perioada în care își caută un job.

Tot acest context face aproape imposibil traiul în Bulgaria, explica oficialul UNHCR care imi povestea despre 3 familii siriene care închiriasera o casă într-un sat. La nici 24 de ore de la instalare sătenii i-au alungat pe motiv că nu vor străini sau potențiali hoți în sat.

Guvernul bulgar a derulat până anul trecut un program de integrare a refugiaților, în 2014 însă nu a mai fost implementat unul nou. Autoritățile bulgare se concentrează acum pe securizarea graniței cu Turcia, motiv pentru care au primit critici internaționale de la Human Rights Watch. Autoritățile bulgare sunt acuzate că au respins în mod violent mai multe persoane care au dorit să intre pe teritoriul Bulgariei prin punctele de frontieră comune cu Turcia.