Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Critici la adresa politicii israeliene sau antisemitism?

merkel_antisemitismus_23-7-14.jpg

Critici la adresa politicii israeliene sau antisemitism?

Pe fundalul escaladării conflictului în urma intervenţiei militare israeliene din Fâşia Gaza au avut loc în Germania numeroase demonstraţii pro-palestiniene. Unii manifestanţi au scandat lozinci anti-semite. Reprezentanţii unor organizaţii evreieşti vorbesc despre o avalanşă de ură anti-semită şi compară incidentele cu cele din perioada nazismului. Istoricul Wolfgang Benz consideră aceste aprecieri drept exagerate. Angela Merkel şi Joachim Gauck condamnă ieşirile anti-semite.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

În dezbaterea privind criticile la adresa acţiunilor militare israeliene contra palestinienilor din Fîşia Gaza a intervenit astăzi şi şefa guvernului federal, Angela Merkel. Referindu-se la scandarea unor sloganuri anti-semite în cursul unor demonstraţii pro-palestiniene la Berlin, Essen şi alte mari oraşe din Germania, Merkel a spus că acestea constituie un atac împotriva libertăţii şi toleranţei. În declaraţia lui Merkel, citată de un purtător de cuvînt al guvernului, sloganurile sunt calificate drept „o încercare de subminare a ordinii liberale şi constituţionale“ din Germania.

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Dieter Graumann, şeful statului german, Joachim Gauck, şi-a exprimat solidaritata cu evreii şi a condamnat deraierile anti-semite ale demonstranţilor, înregistrate în ultimele zile. Asigurări similare conţine şi un mesaj al preşedintelui Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania, Nikolaus Schneider, adresat lui Graumann. Este o ruşine, se spune în acest mesaj, că protestele contra acţiunilor armatei israeliene din Fîşia Gaza sunt conectate cu ura anti-evreiască.

Istoricul şi fostul director al Centrului pentru studiul anti-semitismului, Wolfgang Benz, în schimb, a contrazis aserţiunile unor politicieni, jurnalişti şi comentatori care au susţinut ideea că protestele ar fi expresia creşterii anti-semitismului în Germania. Într-un interviu acordat ziarului „Kölner Stadtanzeiger“, Benz a spus că sloganurile anti-semite scandate în cursul unor demonstraţii anti-israeliene nu sunt o dovadă pentru ce au numit unii „excese anti-semite“ sau „avalanşă de anti-semitism“. Astfel de calificative sunt, în opinia lui Benz, exagerări.

O părere similară a exprimat şi ecologistul franco-german, Daniel Cohn-Bendit, avertizînd faţă de răspîndirea unor relatări care ar putea declanşa panică. Într-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk, el a spus că înjurăturile la adresa evreilor sunt îngrozitoare.

El a respins drept inadecvate comparaţiile cu situaţia anului 1938, cînd naziştii au declanşat în toată Germania un pogrom contra populaţiei evreieşti. Germania şi Franţa sunt democraţii stabile şi sunt ţări care pot rezolva situaţia actuală. Cohn-Bendit a subliniat ideea, că în momentul de faţă ar fi necesară o discuţie de ce tocmai acum se manifestă anti-semitismul latent. Totodată, a mai spus el, ar trebui să se analizeze de ce migranţii musulmani se simt excluşi din societate.

În cursul unor demonstraţii violente, participanţii au scandat, între altele numele lui Adolf Hitler.

Într-o moschee din Berlin, un imam a ţinut o predică impregnată de ură şi a rostit o rugăciune anti-semită, răspîndită şi pe internet care sună aşa: "O Allah, distruge-i pe evreii sionişti. Numără-i şi omoară-i pînă la ultimul. Nu cruţa pe niciunul. Lasă-i să sufere îngrozitor. (...) Peste tot în lume, ei se comportă ca nişte tirani şi răspîndesc corupţia. O doamne, adu suferinţe peste ei!“

Comentînd incidentele ultimelor zile cît şi ura anti-semită articulată de către demonstranţii pro-palestinieni, ambasadorul israelian de la Berlin, Yakov Hadas-Handelsman, a cerut o intervenţie a autorităţilor contra celor care incită la ură anti-semită. Într-un editorial publicat în “Berliner Zeitung”, ambasadorul a afirmat că demonstraţiile pro-palestiniene sunt instrumentalizate şi folosite ca un vehicul de import al culturii urii şi al violenţei cu scopul de a virusa dezbaterea din Germania.