Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandalul interceptărilor, subiect al campaniei electorale în Germania

Practicile ilegale ale serviciilor secrete se află pe agenda electorală din Germania. Alegerile generale vor avea loc pe 22 septembrie, iar sondajele indică o victorie a actualei coaliţii creştin-democrat/liberale, în pofida instrumentalizării scandalului interceptărilor de către partidele din Opoziţie: Partidul Social-Democrat (SPD), cel ecologist şi cel al stângii (Die Linke), postcomuniste.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Creştin-democratul Wolfgang Bosbach cere crearea postului de însărcinat guvernamental pentru controlul serviciilor secrete, iar stânga cere audierea lui Edward Snowden de către comisia parlamentară de control al serviciilor secrete.

Preşedintele grupului parlamentar al Partidului Stângii (Die Linke), post-comunist, Gregor Gysi, s-a pronunţat în favoarea audierii fostului angajat al serviciului secret american, NSA, de către autorităţile germane. Într-un amplu interviu difuzat de postul national de radio, Gysi a criticat Guvernul federal, reproşându-i impasibilitatea faţă de scandalul izbucnit în urma dezvăluirilor legate de interceptarea datelor electronice de către serviciile secrete americane şi britanice.

Gysi a propus ca Procuratura, care a anunţat că va investiga eventuale încălcări ale legislaţiei, să-i garanteze lui Snowden, invitat în Germania, protecţie ca martor. Totodată, acesta ar trebui să fie audiat de către comisia parlamentară de control al serviciilor secrete.

Gysi a calificat operaţiunile serviciilor secrete drept încălcări ale drepturilor omului şi a spus că nu crede că Guvernul şi serviciile secrete germane nu au ştiut nimic despre activitatea serviciilor străine.

 

Ce spune coalitia?

 

Dezaprobări similare, însă, au fost articulate şi de reprezentanţi ai partidelor de coaliţie, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Liberal (FDP). Aşadar, preşedintele comisiei parlamentare pentru probleme interne, creştin-democratul Wolfgang Bosbach, a propus crearea unui post special pentru un însărcinat guvernamental pentru probleme ale serviciilor secrete.

Astfel, controlul parlamentar asupra serviciilor, a declarat Bosbach într-un interviu radiodifuzat, poate fi îmbunătăţit. El a criticat şi faptul că deputaţii nu sunt informaţi într-o măsură eficientă asupra activităţilor serviciilor. Bosbach a mai spus că înţelege şi temerile faţă de activitatea Serviciului Federal de Informaţii (BND), criticat pentru faptul că a furnizat date serviciului american, NSA. Colaborarea între cele două servicii a fost oficial confirmată, după ce aceste legături au fost dezvăluite de presa germană. Creştin-democratul s-a distanţat, în acelaşi timp, de criticile Opoziţiei, care încearcă să transforme acest scandal în capital politic.

Reprezentanţi ai Opoziţiei social-democrate şi ecologiste au respins propunerea lui Bosbach de a înfiinţa postul unui însărcinat guvernamental pentru controlul serviciilor, cerând, în schimb, lărgirea prerogativelor însărcinatului guvernamental pentru protecţia datelor personale.

Intervenind în schimbul de replici dure, care vor domina şi campania electorală, ministrul liberal al Justiţiei, Leutheusser-Schnarrenberger, a cerut Serviciului Federal de Informaţii (BND) să comunice în ce a constat colaborarea cu serviciul american privind chestiunea interceptărilor. BND-ul trebuie să prezinte toate datele, a declarat ministrul ziarului Münchner Merkur. Dacă se confirmă că BND-ul a fost un instrument care s-a pus la dispoziţia operaţiunilor de interceptare în masă, atunci e nevoie să se ”acţioneze urgent”.

Din sondaje recente rezultă că populaţia dezaprobă operaţiunile de supraveghere. Totuşi, această stare de fapt nu se reflectă în opţiunea alegătorilor chemaţi să voteze pe 22 septembrie un nou Parlament. Toate sondajele indică o victorie a actualei coaliţii creştin-democrat/liberale, care va fi condusă în continuare de către Angela Merkel.

Berlin, William Totok, despre efectele scandalului NSA în Germania