Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oficiali ruşi, sancţionaţi dur de UE

Uniunea Europeană a început să dea publicităţii numele noilor persoane sau entităţi din Rusia vizate de sancţiuni pentru implicare în criza ucraineană. Astfel, pe noua listă cu 15 persoane şi 18 entităţi vizate de blocarea averilor sau a activelor şi interdicţia de călătorie în UE figurează, printre altele, numele şefului Serviciului Federal de Securitate (FSB) Nikolai Bortnikov, al şefului serviciilor de informaţii, Mihail Fradkov, dar şi numele preşedintelui cecen Ramzan Kadîrov.

Alături de șefii serviciilor de informații ruse, pe lista menționată figurează de asemenea secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, şi adjunctul acestuia Rașid Nurgaliev.

Lista include și nume ale unor lideri din estul separatist al Ucrainei, între care Pavel Gubarev, 'guvernatorul popular' al Donbasului, Vladimir Antiufeev, fost șef al KGB-ului transnistrean devenit recent vicepremier al autoproclamatei 'republici populare' Donețk, Valeri Kaurov, 'președinte' al 'republicii Novorossia', conform Agerpres.

Cu toţii sunt acuzaţi că au contribuit la «elaborarea politicii Guvernului rus care ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei».

Kadîrov a făcut "declaraţii în favoarea anexării ilegale a Crimeei şi insurecţiei armate din Ucraina". La începutul lui iunie, el s-a declarat pregătit să trimită 74.000 de voluntari ceceni în Ucraina, în cazul în care i se cere acest lucru.

Pe listă se află în total 87 de persoane şi 20 de entităţi.

Printre entităţi figurează mai multe societăţi care au sediul în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de către Rusia în martie, inclusiv un grup hotelier din Ialta.

În paralel, UE urmează să adopte, săptămâna viitoare, acelaşi tip de sancţiuni vizând persoane acuzate că "susţin în mod activ anexarea Crimeei", "destabilizarea estului Ucrainei" sau că "beneficiază" de pe urma acestora. Pe această nouă listă, care urmează să fie finalizată marţi, ar putea să fie înscrise numele unor oligarhi apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unor surse diplomatice, citate de Mediafax.

Cei 28 sunt pregătiţi să adopte, tot de săptămâna viitoare, sancţiuni economice de anvergură, în domeniile accesului pe pieţele financiare, vânzării de armament, tehnologiilor din sectorul energetic şi bunurilor cu dublă folosinţă civilă şi militară.