Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni puternice între SUA şi Rusia: Obama anulează întâlnirea cu Putin

tensiuni-puternice-sua-rusia-obama-anuleaza-intalnirea-putin.jpg

Vladimir Putin şi Barack Obama (Foto: AFP/Jewel Samad)

Preşedintele Barack Obama a decis să anuleze summit-ul cu omologul său rus, Vladimir Putin. Anunţul a fost făcut miercuri de un oficial american de rang înalt, potrivit AFP. Întâlnirea era prevăzută la începutul lunii septembrie la Moscova.

Casa Albă a fost evazivă timp de două săptămâni şi nu a spus clar dacă întâlnirea dintre Barack Obama şi Vladimir Putin va mai avea loc sau nu.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat puternic, în special din cauză că ruşii i-au acordat azil fostului consultant NSA, Edward Snowden.

Preşedintele american s-a declarat recent "dezamăgit" de decizia Rusiei în acest sens: "Am fost dezamăgit, pentru că deşi nu am semnat un tratat de extrădare cu ei, în mod tradiţional noi am încercat să respectăm (cererile lor-n.r.), dacă a fost cineva în afara legii sau suspectat că ar fi în afara legii în ţara lor", a declarat Barack Obama.

Şeful Casei Albe a declarat că va participa la summit-ul G20 din septembrie de la Sankt Petersburg, dar a refuzat să precizeze dacă va avea cu această ocazie şi întâlniri bilaterale cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Ideea unui summit Obama-Putin înaintea G20 a fost avansată în luna iunie, dar Washingtonul a lăsat să planeze îndoiala, făcând implicit legătura între această întâlnire şi afacerea Snowden.