Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cinci ani de la războiul ruso-georgian. Noi acuzaţii la adresa Moscovei

razboiul-ruso-georgian.jpg

7 august 2008, începea conflictul ruso-georgian

La cinci ani după declanşarea războiului ruso-georgian, în Georgia conflictul nu a fost uitat. Cu toate că armele au tăcut de multă vreme, stigmatele conflictului care nu a durat decât cinci zile sunt vizibile si astăzi, în particular în zonele care au fost împărţite între georgieni şi ruşi. Miercuri, ministrul georgian de Externe a acuzat Rusia că încalcă acordul de încetare a focului semnat în 2008 de Tbilisi şi Moscova, sub egida Uniunii Europene.

Georgia, învinsă usturător acum cinci ani, încercase de fapt pe vremea aceea să readucă pe drumul cel drept regiunea separatistă Osetia de Sud. Astăzi, această regiune este administrată de Rusia, ca de altfel 20% din micuţul teritoriu al Georgiei. Zone întregi aflate la frontiera dintre Osetia de Sud şi Georgia sunt acum divizate, o parte aparţine pro-ruşilor, cealaltă georgienilor.

Osetia de Sud era de fapt independentă încă din 1990, anul independenţei Georgiei, dar în regiune osetii convieţuiau adesea cu georgienii fără prea mari probleme. După ofensiva georgiană lansată în noaptea de 7 spre 8 august 2008, Rusia a ripostat printr-o operaţiune militară de anvergură, disproporţionată, spun şi astăzi mulţi observatori. După un conflict fulger de cinci zile, Moscova a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei - alt teritoriu separatist - şi şi-a instalat baze militare în cele două regiuni. Sate georgiene întregi au fost abandonate, iar casele au fost distruse sau arse. "Toţi cei care aveau unde să fugă să se refugieze au făcut-o", spune un locuitor citat de Agentia France Presse. Cei care nu au avut de ales, s-au refugiat în coloniile construite de autorităţile georgiene nu departe de graniţă.

Cinci ani după război, actualul ministru georgian al Reintegrării declară într-un interviu acordat AFP că "tentativa preşedintelui Mihail Saakashvili de a rezolva conflictul teritorial cu forţa a avut un efect pervers, neaşteptat: un adevărat război soldat cu  mii de refugiaţi şi deci de şi mai multă suferinţă. Nici una dintre părţi nu a obţinut ceea ce dorea", afirmă oficialul de la Tbilisi.

Astăzi, peisajul politic al fostei republici sovietice s-a modificat şi rămâne profund divizat. Coabitarea este dificilă, conflictuală între acelaşi preşedinte pro-occidental Mihail Saakashvili şi premierul ţării, miliardarul Bidzina Ivanichvili, învingător al legislativelor de anul trecut. Şeful Guvernului, considerat un apropiat al Rusiei, "omul Moscovei", întrucât acolo şi-a făcut averea, militează pentru o normalizare a relaţiilor cu Moscova, relaţii întrerupte după conflictul din 2008. În acelaşi timp, prim-ministrul vrea să continue şi politica pro-occidentală a Georgiei promovată de fosta echipă de la guvernare şi pentru aderarea ţării la NATO. Cu alte cuvinte, în acest context, o eventuală recunoaştere a independenţei Osetiei de Sud de către Tblisi e o chestiune care nici nu poate fi pusă pe masa discuţiilor, face parte din liniile roşii care nu se pot încălca.