Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apel comun SUA-UE pentru o reconciliere în Egipt

apel-comun-sua-ue-o-reconciliere-egipt.jpg

Manifestaţie pro-Morsi la Cairo (Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh)

Statele Unite şi Uniunea Europeană cer ambelor tabere din Egipt să pună capăt "impasului periculos" în care se află ţara. Acest apel vine după ce medierea internaţională a eşuat. Armata a ameninţat că va dispersa manifestaţiile pro-Morsi, organizate de Frăţia Musulmană.

SUA şi UE spun într-o declaraţie comună că Guvernul egiptean are o responsabilitate specială în începerea procesului de reconciliere.

"Ne îngrijorează în continuare faptul că Guvernul şi liderii Opoziţiei nu au găsit încă o modalitate de a pune capăt acestui impas periculos şi că nu au reuşit să ia măsuri concrete şi constructive, bazate pe încredere", se arată în declaraţia semnată de secretarul american de Stat, John Kerry şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

"Situaţia rămâne foarte fragilă şi există în continuare riscul vărsării de sânge şi al unei polarizări şi mai mari în Egipt. De asemenea, este împiedicată redresarea economică atât de esenţială pentru o tranziţie de succes", continuă documentul.

"Nu e momentul să găsim vinovaţi. Trebuie să facem paşi înainte, pentru a ajuta la iniţierea unui dialog şi pentru a stimula tranziţia", mai arată declaraţia comună SUA-UE.

Preşedintele Mohamed Morsi a fost înlăturat de armata egipteană la începutul lunii iulie. Frăţia Musulmană organizează de atunci proteste de stradă zilnice. Confruntările cu tabăra anti-Morsi s-au soldat cu sute de morţi.