Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE propune dublarea contingentelor de export fără taxe vamale pe piaţa europeană pentru fructele moldoveneşti

mere.jpg

CE propune dublarea contingentelor de export fără taxe vamale pe piaţa europeană pentru fructele moldoveneşti

Comisia Europeană propune dublarea contingentelor de export fără taxe vamale pe piaţa europeană pentru mere, prune şi struguri de masa din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, şi vine după ce Federaţia Rusă a decis să renunţe la importul de fructe şi legume din Republica Moldova.

Detaliile privind implementarea acestei măsuri vor fi prezentate în zilele următoare, explică într-un comunicat comisarul european pentru agricultură. Dacian Cioloş  spune că  obiectivul  e de a permite importul acestor contingente suplimentare cât mai repede posibil.

"În urma discuțiilor de zilele trecute cu premierul Republicii Moldova Iurie Leancă și cu vicepremierul Natalia Gherman, având în vedere impactul deciziei Federației Ruse de a înceta importul de fructe și legume din Republica Moldova, Comisia Europeană propune măsuri de sprijin suplimentar pentru producătorii moldoveni" se arată în comunicat.

Aceste măsuri concrete și foarte rapide luate de Comisia Europeană - cu implicarea directă a comisarilor europeni pentru Comerț, Karel de Gucht, și pentru Extindere și Politica de Vecinătate, Štefan Füle - sunt dovada solidarității noastre cu producătorii moldoveni afectați de deciziile de limitare a comerțului pe una dintre piețele lor tradiționale. Sper ca aceste măsuri vor da producătorilor moldoveni sprijinul de care au nevoie în această perioadă dificilă pentru a crește exporturile către Uniunea Europeană, dar și pentru a-și diversifica piețele de export", a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.  

Cum au primit vestea producătorii de peste Prut? Iurie Fală, directorul executiv al asociaţiei „Moldova Fruct”,   spune că vestea venită de la Comisia Europeană este una bună. El spune că embargoul Rusiei vine în plin sezon al unor fructe ce nu pot  fi depozitate şi atunci e nevoie urgentă de găsirea unei pieţe noi de desfacere.

Iurie Fală de la Moldova Fruct