Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tăriceanu la RFI: Mi-e teamă că PNL ar putea fi sancţionat la urne, dacă se majorează taxele şi impozitele

Măsurile pe care le aşteaptă publicul de la PNL "nu sunt în nici un caz cele de majorare a taxelor, într-o formulă simplistă, atâta vreme cât există atâta evaziune fiscală". O spune într-un interviu la RFI fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu. El se teme că PNL va fi sancţionat de alegători în 2014.

În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, "există un risc, fără îndoială. Mai ales dacă astfel de măsuri vor fi adoptate, dacă ele nu vor fi clar explicate şi justificate, dacă se poate produce o justificare şi chiar şi în aceste condiţii, nu m-ar mira să existe o sancţionare din partea electoratului şi mi-e teamă ca această sancţiune să nu vizeze cu precădere Partidul Naţional Liberal, de la care există o serie de aşteptări".

"Noi totuşi trebuie să venim în întâmpinarea publicului care ne-a votat, în întâmpinarea electoratului cu măsurile pe care le aşteaptă de la noi. Măsurile pe care le aşteaptă publicul de la noi nu sunt în nici un caz cele de majorare a taxelor, într-o formulă simplistă, aş spune, atâta vreme cât există atâta evaziune fiscală. Cred că fiecare cetăţean de rând când vede că în stânga lui şi-n dreapta lui sunt unii care scapă la plata taxelor şi el se conformează, nu va fi deloc bucuros să suporte o sarcină suplimentară de taxe şi de impozite. Şi sigur că acest lucru îl va putea duce în situaţia să ne aplice o sancţiune la vot", crede fostul premier liberal.

 

Îngrijorări legate de "susţinerea publică"

 

Călin Popescu Tăriceanu precizează că subiectul noilor taxe şi impozite preconizate în scrisoarea de intenţie către FMI ar putea fi discutat în PNL la finalul lunii august: "Noi avem la sfârşitul acestei luni o Delegaţie Permanentă în cadrul Partidului Naţional Liberal şi ştiu că punctul meu de vedere nu este singular, el este împărtăşit de mulţi dintre colegii mei, care au acelaşi gen de preocupări, pe de o parte, ca ale mele şi aceleaşi îngrijorări legate de susţinerea publică de care orice partid are nevoie, mai ales în perspectiva alegerilor care vor urma la anul".

 
Călin Popescu Tăriceanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre majorarea unor taxe şi impozite prin acordul cu FMI