Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tăriceanu: Coabitarea va funcţiona şontâc-şontâc; Băsescu nu trebuie suspendat, iese oricum din joc

"O nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu nu ar fi necesară. Situaţia extrem de tensionată din 2012 ar fi de evitat. Oricum, Traian Băsescu este un actor care iese din joc". Declaraţiile au fost făcute la RFI de fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu.

În opinia fostului prim-ministru, "coabitarea, după cum s-a văzut, a funcţionat o perioadă şi din declaraţiile publice ale celor doi împricinaţi, ca să zic aşa, ea ar funcţiona şi în continuare. Sigur că acest lucru nu poate să nu ţină seama de interesele politice ale celor două părţi implicate şi după cum se vede, preşedintele este mare maestru în a-şi apăra interesele politice sau a şi le promova fără să ţină cont de alte considerente. Adică dacă are nevoie să calce în picioare acordul de coabitare, îl calcă fără să clipească!".

Călin Popescu Tăriceanu crede că acordul de coabitare "va funcţiona aşa, şontâc-şontâc, până la expirarea mandatului preşedintelui, cu accente de agresivitate uneori, dar probabil că cei doi şi-au făcut socoteala că aceasta este formula cea mai bună care le poate permite să-şi ducă fiecare la bun sfârşit obiectivele politice asumate".

 

O nouă suspendare, "de evitat"

 

Întrebat dacă s-ar impune a treia suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Tăriceanu a răspuns: "România nu mai are nevoie de încă o situaţie de genul celeia prin care a trecut în 2012. Cred că situaţia extrem de tensionată care a caracterizat anul 2012 ar fi de evitat. Mie mi se pare oricum că Traian Băsescu este un actor care iese din joc şi ca atare, cu forţa pe care o avem în Parlament, cu Guvernul pe care-l avem, cu majoritatea pe care o avem, nu mi se pare că ar fi o măsură necesară aceasta a suspendării".

 
Călin Popescu Tăriceanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre coabitare şi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu