Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sebastian Lăzăroiu: S-ar putea să avem noi alegeri prezidenţiale în 2015

Noi alegeri prezidenţiale ar putea fi organizate anul viitor, în cazul în care Klaus Iohannis câştigă scrutinul din acest an, iar ulterior va fi declarat incompatibil de instanţă. Scenariul a fost avansat la RFI de Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial, membru al Fundaţiei Mişcarea Populară.

În opinia lui Sebastian Lăzăroiu, "şansele lui (Iohannis) teoretic ar fi mari, pentru că el este acum cel mai bine poziţionat candidat al dreptei, el probabil va beneficia de această coalizare a electoratului de dreapta în al doilea tur de scrutin, dar aici el are o problemă strict legată de candidatură: el nu are o decizie definitivă în procesul de incompatibilitate cu ANI. Asta se poate întâmpla în septembrie, s-ar putea să obţină o decizie definitivă şi să fie declarat incompatibil ca primar. Dar ştim, conform deciziei Curţii Constituţionale, dacă e declarat incompatibil ca primar, nu mai poate candida la o altă funcţie, la funcţia de preşedinte. Deci e posibil să ne trezim la sfârşitul lui septembrie că Alianţa Creştin Liberală nu mai are candidat la Preşedinţie sau trebuie să-l înlocuiască, în mod evident".

Fostul consilier prezidenţial crede că "mai există un scenariu şi mai negru şi anume să nu avem o decizie definitivă în septembrie, să se lungească procesul de la Curtea de Apel, să aibă noi termene, Klaus Iohannis să ajungă preşedinte, iar la anul să avem alegeri prezidenţiale, pentru că în aceeaşi ipoteză în care va fi declarat incompatibil, el nu poate ocupa funcţia de preşedinte".

Sebastian Lăzăroiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre eventuala candidatură a lui Klaus Iohannis la Preşedinţie