Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tunisia: Noi negocieri pentru rezolvarea crizei

tunisia-noi-negocieri-rezolvarea-crizei.jpg

Liderul Ennahda, Rached Ghannouchi (Foto: Reuters/Zohra Bensemra)

Liderul partidului islamist la putere în Tunisia, Ennahda se întâlneşte luni cu şeful celui mai puternic sindicat din ţară, UGTT. O discuţie ce survine în plină criză politică, declanşată de asasinarea unui opozant la sfârşitul lunii iulie.

UGTT, principalul sindicat din Tunisia, numără o jumătate de milion de aderenţi. Cu alte cuvinte, este capabil să paralizeze ţara. E şi motivul pentru care puterea islamistă a decis să-i propună să participe la eventualele negocieri politice ce vor avea loc între partidul de guvernământ Ennahda şi Opoziţie.

După asasinarea luna trecută a deputatului de Opoziţie Mohamed Brahmi, act ce a declanşat actuala criză şi până acum, sindicatul tunisian a cerut demisia Guvernului condus de islamişti şi instalarea unui Cabinet de tehnocraţi. O propunere similară făcuse şi patronatul tunisian, dar această opţiune a fost respinsă pentru moment de guvernanţi.

Încurajată de situaţia din Egipt, unde militarii l-au gonit de la putere pe preşedintele Morsi, în urma manifestaţiilor de stradă, Opoziţia tunisiană reunită în mişcarea Tamarod revendică peste un milion şi jumătate de semnături în favoarea demisiei Guvernului. Cifra este neverificabilă, dar reprezintă peste 15% din populaţia tunisiană. Pentru a mări presiunea şi mai mult, Tamarod spune că mai mulţi militanţi apolitici ai mişcării au declanşat o grevă a foamei ce se va termina doar odată cu plecarea de la putere a islamiştilor. În sfârşit, Opoziţia politică din Parlament, foarte heteroclită, exclude de partea sa orice negociere cu Ennahda, câtă vreme nu se schimbă Guvernul.

La doi ani şi jumătate după declanşarea primăverii arabe şi aproape doi ani după alegerea Adunării Constituante a ţării, Tunisia pare departe de a găsi o soluţie la grava criză cu care se confruntă de mai multe săptămâni de zile.