Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Îngheţul ruso-american

inghetul-ruso-american.jpg

Vladimir Putin şi Barack Obama (Foto: Reuters/Jason Reed)

Relaţiile dintre Washington şi Moscova sunt în impas. Mai ales după ce Rusia i-a acordat azil fostului consultant NSA, Edward Snowden. Cele două părţi încearcă acum să minimalizeze îngheţul diplomatic.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Că nu există armonie între SUA şi Rusia nu e un secret pentru nimeni. Contrastele s-au manifestat clar în ultima vreme, în dosarul nord-coreean, în abordarea diferită a contenciosului nuclear iranian, în chestiunea războiului civil din Siria. Negocierile privind reducerea arsenalului nuclear al celor două ţări se află în impas. Cazul Snowden a fost în acest context doar ultima picătură, cea care a făcut ca preşedintele Obama să se exprime pe un ton nebişnuit de franc asupra raporturilor bilaterale.

"Cred că a sosit momentul unei pauze, în care să reevaluăm stadiul actual şi să recalibrăm relaţiile viitoare, conştienţi fiind de faptul că vor exista diferenţe pe care nu le vom putea camufla", a considerat şeful Executivului american, care a anulat o întâlnire pe care urma s-o aibă cu Vladimir Putin la Moscova, la începutul lunii viitoare.

"Vorbim despre un fost şef al KGB-ului, care nu este un aliat. Să ne reamintim că Executivul a încercat un dialog cu Rusia pe multiple subiecte, fără succes, pentru că fostul KGB-ist Vladimir Putin păstrează un sentiment de ostilitate faţă de SUA", opina Ed Royce, preşedintele comitetului de politică externă al Camerei. E un punct de vedere împărtăşit de mulţi alţi republicani şi de majoritatea democraţilor, cu accente ce reamintesc de perioada Războiului Rece.

Deputatul republican Dana Rohrabacher, conservator cu vechi state de serviciu, se distanţează de colegii săi de partid, exprimând punctul de vedere al unei minorităţi conştiente de ironiile acestui moment istoric: "O relaţie bună cu Rusia este crucială. Şi totuşi, Administraţia şi mulţi republicani, fac tot posibilul să ţină Rusia la distanţă, imaginându-şi că a rămas ce-a fost în epoca Războiului Rece", reamintea deputatul de California, fost consilier al lui Ronald Reagan, adaugând: "Faptul că Rusia i-a acordat azil politic lui Snowden mi se pare simbolic. Eram împotriva Uniunii Sovietice pentru că supraveghea, exercita un control excesiv asupra populaţiei. Acum, lucurile pentru care altădată criticam URSS-ul se petrec în propria noastră societate".

 
New York, Radu Tudor, despre relaţiile SUA-Rusia