
Politică
Ancheta privind prăbuşirea avionului în Ucraina, deblocată?
default.png

Încă de la începutul săptămânii, premierul olandez, Mark Rutte, a cărui ţară a pierdut cei mai mulţi cetăţeni în tragedia aviatică, a cerut Kievului să înceteze incursiunea spre Doneţk pentru a le permite experţilor olandezi şi australieni responsabili cu ancheta să meargă la locul catastrofei, unde se află fragmente din epava avionului Malaysia Airlines doborât la 17 iulie, cu 298 de persoane la bord.
Forţele ucrainene şi-au continuat însă inclusiv miercuri avansul către Doneţk, rămas în mâinile rebelilor ceea ce l-a determinat pe secretarul general al ONU Ban Ki Moon să intervină pentru a cere personal Ucrainei să nu mai pericliteze misiunea anchetatorilor străini. Intervenţia vine în circumstanţele în care Rusia a profitat din plin de context acuzând repetat Kievul că ar vrea să distrugă probele care "demonstrează că el a jucat un rol" în catastrofa aviatică. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, l-a acuzat astfel direct pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, că şi-a încălcat promisiunea de a "înceta operaţiunile militare în raza a 40 de kilometri de la locul prăbuşirii avionului", încălcând inclusiv rezoluţia ONU care cerea acest lucru.
Sub aceste presiuni Kievul a încetat aşadar ofensiva pentru o zi cel puţin, joi. Preşedinţia ucraineană a avertizat însă că nu se pune problema ca Rusia să aibă vreo funcţie de menţinere a păcii în zonă, "în contextul în care s-a demonstrat că Moscova furnizează separatiştilor armament şi echipamente militare, iar militari ruşi luptă de partea insurgenţilor". Kievul a dezminţit de asemenea acuzaţiile că ar vrea distrugerea probelor la locul accidentului aviatic.