Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


David Grossman despre Gaza: Spargeți clopotul de sticlă!

gross.jpg

Scriitorul israelian David Grossman (Sursa: haaretz.com)

Cunoscutul scriitor israelian David Grossman a publicat un articol de opinie pe marginea conflictului din Gaza. El se întreabă cum poți face pace între două popoare care trăiesc fiecare în propriul clopot de sticlă și care își alimentează fricile și ura. Scriitorul și-a pierdut un fiu în războiul de acum opt ani, dintre Israel și Hezbollahul libanez.

Israelienii și palestinienii sunt fiecare în propriul clopot de sticlă din ce în ce mai etanș. Fiecare dintre părți își elaborează propriile argumente pentru a-și justifica actele. Israelul spune că orice țară din lume ar riposta la fel, dacă este atacată. Hamasul își justifica atacurile către Israel spunând că palestinienii sunt încă victimele ocupației israeliene și că locuitorii fâșiei Gaza se sufocă din cauza blocadei impuse de Israel.  Fiecare crede că are dreptate, și într-un fel așa este, pentru că părțile ascultă de legea clopotului de sticlă - o lege a violenței, a războiului, a răzbunării și a urii.

Dar, se întreabă David Grossman, de ce am lăsat să se întâmple asta ? « Cum nu pot pune întrebarea liderilor Hamas, o pun liderilor israelieni. De ce, de la ultimul conflict, nu a fost inițiat nici un dialog, nici o negociere cu elementele cele mai moderate ale poporului palestinian, încercând să faci astfel presiune asupra Hamas ?  De ce au fost ignorate inițiativele venite din partea Ligii Arabe ? De ce, timp de decenii, guvernele care s-au succedat la putere în Israel au fost incapabile să gândească în afara clopotului de sticlă ? »

Scriitorul crede că actualul ciclu de violențe între Israel și palestinienii din Gaza e diferit față de cele precedente : pare mai violent și mai lipsit de speranță. « Dar tocmai în disperare poate să apară speranța », spune Grossman. El crede că societate israeliană e din ce în ce mai convinsă de necesitatea schimbării. « Există în lume o ură din ce în ce mai mare împotriva Israelului - care are legătură cu felul în care Israelul îi tratează pe palestinieni,  dar și cu întărirea islamului fundamentalist. »  Societatea israeliană, și mai ales stânga trebuie să își dea seama că există o limită a forței, că o țară, oricât de puternică ar fi, nu poate acționa cum dorește. « Nu există victorie militară în acest conflict, doar o iluzie a victoriei. »

Grossman, la fel ca și un alt scriitor celebru, Amos Oz, crede că Israelul trebuie să îl ia în serios pe liderul Autorității palestiniene, Mahmoud Abbas, care de ani de zile a ales drumul negocierilor și s-a pronunțat împotriva terorismului. Potrivit scriitorului, « frontiera esențială nu este între israelieni și arabi, ci între cei care doresc să trăiască în pace și cei care vor violența eternă. »

Articolul  se încheie cu o profeție : dacă israelienii și palestinienii nu se unesc în aceeași luptă, atunci vor rămâne precum niște catâri  legați la ochi și cu capul plecat, atârnați de piatra de moară a disperării. « Astfel vom  întreține acest conflict care ne irosește viața, speranța și omenia ».