Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Preda: Propunerea UDMR la Ministerul Culturii e modestă

cristian_preda_propunerea_udmr_ministerul_culturii_modesta.jpg

Rozalia Biro, propusă ca vicepremier şi ministru al Culturii

Tradiţia impune ca la Ministerul Culturii să fie numită o personalitate, cum au fost Andrei Pleşu sau Răzvan Theodorescu, nu preşedinta Organizaţiei de Femei a unei formaţiuni. Iată ce spune la RFI europarlamentarul Partidului Mişcarea Populară, Cristian Preda. Cât despre nominalizarea de la Ministerul Bugetului, Claudiu Manda nu s-a remarcat prin nimic, crede Preda.

Cristian Preda critică nominalizarea Rozaliei Biro (UDMR) pentru postul de ministru al Culturii: "Sigur că te aştepţi atunci când e vorba de Ministerul Culturii la o personalitate a culturii. S-a tot întâmplat de-a lungul vremurilor aşa, am avut la Ministerul Culturii în perioada post-comunistă oameni precum Andrei Pleşu, Ion Caramitru, Răzvan Theodorescu, Theodor Paleologu, deci oameni de cultură. Era în tradiţie. Şi în comunism au fost de pildă figuri ale culturii comuniste, aşa cum era cultura comunistă. Ce să mai vorbim de perioada dinainte de război, când am avut mari figuri intelectuale la acest minister".

În opinia sa, "UDMR a propus acum ceva mai modest, adică preşedinta Organizaţiei de Femei a UDMR-ului. Dincolo de chestiunea profilului (...) şi de chestiunea cunoaşterii limbii române, mai e ceva: doamna Biro e de doi ani sub ancheta DNA, pentru că a făcut ca viceprimar ceva ce nu se face, legea o interzice, era viceprimar şi membră într-o asociaţie, iar ca viceprimar a distribuit acestei asociaţii un imobil în centrul oraşului Oradea. Şi de asta are o problemă din punctul de vedere al onestităţii, nu e vorba doar de limba română".

 

"Claudiu Manda nu are un bagaj de experienţă semnificativ"

 

Cât despre Claudiu Manda, Preda spune că "nu e într-adevăr cineva care să aibă un bagaj de experienţă semnificativ. Asta arată, cred eu, dezinteresul pentru Ministerul Bugetului (...). Ăsta e un paradox al politicii româneşti: capeţi o notorietate extraordinară, te află toată ţara în momentul în care eşti numit ministru, adică până atunci nu faci ceva ieşit din comun, nu te afirmi ca intelectual, ca specialist într-un domeniu, ca lider politic, ca orator, devii cunoscut doar pentru că te pune un premier ministru. Într-o democraţie există o ascensiune, îţi construieşti cariera devenind din ce în ce mai cunoscut prin faptele tale, nu pentru că devii la un moment dat un nume într-o listă de miniştri".

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri referitor la nominalizările transmise de premier pentru funcţiile de ministru al Culturii şi ministru delegat al Bugetului, că le consideră "nepotrivite", ceea ce nu înseamnă că le-a şi respins.

UDMR menţine nominalizarea Rozaliei Biro pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii, a precizat ulterior pentru Mediafax Biroul de Presă al Uniunii.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre nominalizarea Rozaliei Biro la Ministerul Culturii