Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Stare de urgenţă în Egipt. UE face apel la "reţinere"

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedinţia egipteană a anunţat miercuri instaurarea stării de urgenţă pentru o lună în această ţară, potrivit AFP. Uniunea Europeană se declară "extrem de preocupată" de situaţia din Egipt. Bruxelles-ul reacţionează după informaţiile privind moartea a zeci de oameni la Cairo, într-o operaţiune de miercuri a Poliţiei împotriva susţinătorilor fostului preşedinte, Mohamed Morsi. Un cameraman al postului tv britanic Sky News a fost ucis miercuri la Cairo, anunţă televiziunea.

UE invită toate părţile implicate în conflictul din Egipt să dea dovadă de "reţinere", potrivit AFP, care citează un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

"Informaţiile referitoare la numărul de victime sunt extrem de preocupante", spune Peter Stano, care vorbeşte în numele şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, condamnă ferm intervenţia Poliţiei egiptene: "Decesele anunţate la Cairo miercuri dimineaţă sunt inacceptabile". Schulz cere Guvernului de la Cairo să repecte dreptul la manifestaţii.

De partea sa, Guvernul turc solicită comunităţii internaţionale să ia măsuri pentru încetarea imediată a "masacrului" în Egipt, arată un comunicat al serviciului de presă al premierului islamo-conservator turc, Recep Tayyip Erdogan. Ankara a declarat de la bun început că acţiunea armatei egiptene de a-l destitui pe preşedintele Mohamed Morsi reprezintă o "lovitură de stat".

La rândul său, preşedintele turc, Abdullah Gül denunţă o operaţiune "inacceptabilă" a Poliţiei egiptene împotriva susţinătorilor lui Morsi şi îşi exprimă temerea ca situaţia din Egipt să nu degenereze în conflict, la fel ca în Siria.

Forţele de ordine egiptene au intervenit miercuri pentru dispersarea susţinătorilor lui Mohamed Morsi. Acţiunea s-a soldat cu zeci de morţi, în timp ce Frăţia Musulmană vorbeşte de sute de decese.