Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avigdor Lieberman: ONU să preia controlul asupra Fâşiei Gaza

avigdor_lieberman_onu_sa_preia_controlul_asupra_fasiei_gaza.jpg

Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman (Foto: Reuters/Ronen Zvulun)

Ministrul israelian de Externe sugerează ca ONU să preia controlul asupra Fâşiei Gaza, în locul mişcării palestiniene radicale Hamas, după încetarea conflictului, potrivit AFP. Ideea avansată de Avigdor Lieberman a fost însă respinsă de un oficial din cadrul Ministerului Apărării.

"Multe dintre mandatele ONU funcţionează bine. De aceea, trebuie să ne gândim la posibilitatea de a încredinţa ONU administrarea Fâşiei Gaza. Nu exclud această opţiune", declară şeful diplomaţiei israeliene, la o întâlnire a Comisiei pentru Apărare şi Afaceri Externe din Parlament.

Liderul partidului naţionalist Israel Beitenu este unul dintre membrii Guvernului care au susţinut reocuparea totală a Fâşiei Gaza, pentru a determina căderea Hamas.

Directorul Departamentului pentru Afaceri Politice şi Militare din Ministerul israelian al Apărării, Amos Gilad, respinge sugestia lui Lieberman: "Experienţa profesională a dovedit că forţele internaţionale nu pot asigura ordinea şi securitatea şi nu pentru că nu sunt bine pregătite, ci pentru că nu dispun de capacitatea necesară în acest sens".

Israelul a anunţat un armistiţiu "umanitar" de şapte ore, care expiră luni, la ora 17.

Într-un comunicat al armatei, Israelul a anunţat că se abţine de la orice tir timp de şapte ore de "fereastră umanitară".

Atacul de duminică împotriva unei şcoli administrate de agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni, transformată în centru de primire pentru aproximativ trei mii de refugiaţi, a provocat indignarea comunităţii internaţionale.

Bilanţul operaţiunii din Fâşia Gaza este de 1.822 de morţi palestinieni, în patru săptămâni de conflict.