Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria: Guvern interimar în vederea alegerilor legislative anticipate

guvern_sofia.jpg

Bulgaria: Guvern interimar în vederea alegerilor legislative anticipate

Președintele bulgar, Rosen Plevneliev, a anunțat marți, 5 august, componența și prioritățile guvernului provizoriu. Parlamentul de la Sofia va fi dizolvat miercuri, 6 august, și va fi anunțată oficial data alegerilor parlamentare anticipate – 5 octombrie.

În cuvântarea sa la ceremonia de prezentare a miniștrilor, preşedintele Rosen Plevneliev a adresat critici aspre guvernării precedente.

Cu misiunea încredințată de șeful statului bulgar de a dezvălui adevărul despre guvernul Oreșearski, lideri ai protestelor civice din vara trecută, apropiați de Blocul Reformator și de partidul GHERB, al ex-premierului Borisov, au intrat în guvernul interimar ce va pregăti anticipatele de la 5 octombrie.

Noul prim-ministru este profesorul de drept constituțional Gheorghi Bliznașki. El a condus campania pentru colectarea de semnături în favoarea organizării referendumului pentru votul obligatoriu, cel uninominal și cel prin internet. Inițiativa a fost lansată de președintele Plevneliev. Pentru participarea la protestele anti-Oreșearski Bliznașki a fost exlus din Partidul socialist.

Noul prim-ministru a declarat că nu va dezgheța proiectul „South Stream”, prin care Rusia urmărește reducerea tranzitului de gaze prin Ucraina, până când nu va primi lumina verde din partea Comisiei europene. El a declarat că situația în energetica bulgară a devenit critică ca urmare a politicii predecesorilor săi de a menține într-un mod artificial tarifele la energie electrică.

Viceprm-ministru responsabil cu economia și energetica va fi consilierul prezidențial Ekaterina Zaharieva. Iordan Hristoskov se va ocupa de problemele sociale, Iliana Țanova – de absorbția fondurilor europene. Daniel Mitov va prelua Ministerul de externe.

Spre deosebire de alte guverne provizorii guvernul Bliznașki va avea sarcina de a stabiliza sistemul financiar, serios afectat de intrarea în incapacitate de plată a Băncii comerciale corporative. El va lucra la proiectul de buget pentru anul viitor cu ideia de a-l ajuta pe guvernul ce va rezulta din alegerile anticipate. Acum în sodaje conduce partidul GHERB.

Alte priorități sunt deblocarea plăților în cadrul programelor operaționale și elaborarea variantei finale a Acordului de parteneriat 2014-2020.

Noul guvern va pune energetica sub control special cu participarea de experți europeni și va pregăti aderarea Bulgariei la Alianța bancară europeană.

Primul ministru a anunțat că actualul comisar european pentru probleme umanitare Cristalina Gheorghieva va fi candidat al Bulgariei pentru un al doilea mandat în Comisia europeană.