Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia interzice importurile agroalimentare din statele care i-au impus sancțiuni economice

putin.jpg

Președintele rus Vladimir Putin (FOTO: REUTERS/Alexei Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin)

Moscova ia primele măsuri ca răspuns la sancțiunile economice ale Occidentului pentru persoane și entități din Rusia, acuzate de implicare în criza ucraineană. Vladimir Putin a semnat, miercuri, un decret ce interzice sau limitează importurile de produse agroalimentare din țările care au impus sancțiuni economice Rusiei, transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Șeful statului a cerut guvernului să elaboreze o listă cu bunurile al căror import urmează să fie interzis timp de un an în Rusia, a precizat Kremlinul.

'Pentru a proteja interesele naționale ale Federației Ruse, ordon interzicerea sau limitarea timp de un an a importurilor pe teritoriul rus al anumitor categorii de produse agricole, materii prime și produse alimentare' provenite din țările care au 'decis să impună sancțiuni economice' împotriva Rusiei, a afirmat Putin, citat în comunicatul președinției.

Ministrul adjunct al dezvoltării economice, Aleksei Lihacev, a declarat pentru Interfax că lista importurilor interzise este gata și urmează acum să fie aprobată de guvern, a relatat Xinhua.

Președintele rus menționează în decretul său privind 'măsuri economice specifice vizând asigurarea securității Rusiei' că durata interdicțiilor cu privire la importuri ar putea fi modificată 'dacă va fi necesar', dând de înțeles că Moscova ar putea reveni asupra deciziei sale în cazul în care Occidentul și-ar revizui poziția.

Vladimir Putin cere de asemenea guvernului în decretul său de miercuri să 'ia măsuri pentru a asigura echilibrul pe piețe și pentru a împiedica creșterea produselor agroalimentare' în Rusia, importator net de astfel de produse. Potrivit statisticilor oficiale, valoarea importurilor ruse în acest domeniu a fost de 16,9 miliarde de dolari în perioada ianuarie-mai 2014, iar cea a exporturilor — de 7,1 miliarde. Rusia importă din această categorie mai ales mere, banane, roșii, cartofi, carne și pește.

Mai devreme miercuri, Rusia a anunțat că a decis limitarea importurilor de vită din România și de animale din Italia, Bulgaria și Grecia, din cauza depistării unor boli, în cel mai recent episod al 'războiului comercial' relansat de Moscova după impunerea sancțiunilor occidentale, notează AFP.

Agenția sanitar-veterinară din România ANSVSA a reacționat imediat afirmând că Rusia nu poate 'interzice ce nu există, având în vedere că România nu exportă carne de vită sau bovine' către această țară, amintește AFP. ANSVSA a subliniat totodată că România 'nu se confruntă cu o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină, ci cu un caz izolat, primul de acest fel din 1995'.

Uniunea Europeană, SUA, dar și alte țări au decis recent o serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei fără precedent de la Războiul Rece încoace, pe fondul acuzațiilor că Moscova îi susține militar pe rebelii separatiști proruși din estul Ucrainei, ceea ce autoritățile ruse dezmint.