Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Khmerii roșii, condamnați pentru uciderea a două milioane de cambodgieni

samphan.jpg

Khieu Samphan, fostul preşedinte al Cambodgiei din anii '70 (FOTO: REUTERS/Mark Peters/ECCC/Handout)

Verdict istoric în Cambodgia: cei mai importanți doi foști lideri ai khmerilor roșii încă în viață au fost condamnați, joi, la închisoare pe viață pentru crime împotriva umanității, relatează AFP. Această condamnare a ideologului regimului din anii ’70 și a șefului statului, în vârstă acum de 88, respectiv 83 de ani, este un verdict 'istoric' împotriva unui regim care a condus la moarte aproape două milioane de persoane în Cambodgia între 1975 și 1979.

Cei doi au fost declarați "vinovați pentru crime împotriva umanității prin exterminări, persecuții politice și alte crime inumane", a declarat judecătorul din acest caz, conform Agerpres.

Pe banca acuzaţilor s-au aflat Nuon Chea, in varsta de 88 de ani, fostul ideologul al regimului, şi Khieu Samphan, 83 de ani, fostul preşedinte al « Campuciei democratice » cum se numea atunci Cambodgia..

Cei doi au primit pedeapsa cu inchisoare pe viata pentru crime impotriva umanitatii. Judecatorii i-au gasit vinovati de crimă, persecuție politică, alte acte inumane si atacuri împotriva demnității umane.

In timpul procesului, martorii au depus marturii terifiante despre modul in care au fost obligati sa iti paraseasca locuintele de catre soldatii regimului, cum le-a fost negata orice asistenta medicala si au fost obligati sa priveasca executii si alte atrocitati.

Ei sunt de altfel judecati inca din 2011 de un tribunal « mixt » format din judecători mandataţi de ONU şi judecători cambodgieni. Curtea a încercat în cei trei ani de procedură să stabilească responsabilităţile celor doi foşti demnitari în moartea a circa două milioane de persoane – adică un sfert din populaţia ţării – în perioada 1975-1979.

Oameni morţi de epuizare, de boală, de foame, sub tortură sau pur şi simplu executaţi de regimul lui Pol Pot. Fostul « frate numărul unu» cum i se spunea lui Pol Pot a murit în 1998 fără să fi fost judecat nici măcar o zi. Complicii lui, Chea, « fratele numàrul doi » şi Samphan, au negat de-a lungul audienţelor toate acuzaţile.

Un al doilea proces contra lui Chea şi Samphan s-a deschis săptămâna trecută şi se axează pe acuzaţile de genocid contra vietnamezilor şi contra minorităţii musulmane din Cambodgia.