Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vineri expiră armistiţiul din Fâşia Gaza. Ce va urma?

armistitiu.jpg

Vineri expiră armistițiul decretat de Israel în Fâșia Gaza

În timp ce Israelul anunță că acceptă prelungirea pe termen nelimitat a armistiţiului în Fâşia Gaza, reprezentanții miscarii Hamas contrazic informația. După aproape o lună de conflict armat, marți, cele două părți au agreat o încetare a focului de 72 de ore, care expiră vineri.

Declarațiile despre o eventuală prelungire a armistițiului sunt făcute în timp ce la Cairo negociază, cu medierea autorităților egiptene și sub presiunea celor americane, o delegație israeliană și una plaestiniană.

Infanteria israeliană a început marți dimineață o retragere completă din Gaza înainte de intrarea în vigoare a armistițiului. Rezerviștii rămân însă mobilizați, iar armata pregătită să răspundă la orice mișcare a Hamas care încalcă armistițiul. Cele 30 de zile de confruntări armate s-au soldat cu moartea a cel puţin 1.800 de palestinieni și evacuarea a 500.000 de persoane si 65 de israelieni decedați, majoritatea soldați.  

Între timp apar informații, potrivit cărora aripa militară a Hamas a executat palestinieni acuzati că au ajutat Israelul.

Cel mai nou conflict armat dintre mișcarea Hamas și Israel a însemnat și pagube materiale uriașe, pentru Fâșia Gaza. Surse palestiniene le estimează undeva între patru şi şase miliarde de dolari. Un ajutor pentru enclava palestiniană ar putea veni în septembrie când ţările donatoare se vor reuni în Norvegia.

Enclava palestiniană, afectată din 2006 de o blocadă impusă de Israel, suferă de lipsă cronică de apă şi are probleme importante de aprovizionare cu electricitate.

În acest context, întreruperile de curent sunt frecvente, între 8 şi 12 ore în fiecare zi, afectând spitale, şcoli, unităţi comerciale, uzine de tratare a apei şi pe cei aproape două milioane de locuitori.