Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Abuzează Marea Britanie de legislația anti-teroristă?

2013-07-09t211807z-330609107-gm1e97a0elb01-rtrmadp-2-usa-security-greenwald.jpg

Abuzează Marea Britanie de legislația anti-teroristă?. Foto: Glenn Greenwald REUTERS/Sergio Moraes

Partidul Laburist de opoziție din Marea Britanie cere investigarea de urgență a folosirii legislației anti-teroriste, ca urmare a incidentului creat de reținerea unui cetățean brazilian pe aeroportul Heathrow din Londra.

David Miranda, partenerului ziaristului de la cotidianul londonez The Guardian, Glenn Greenwald, cel care a dezvăluit primul acuzațiile de spionaj în masă la adresa autorităților americane și britanice, a fost reținut de Poliția Metropolitană din Londra timp de nouă ore, fără a avea drept la asistență juridică sau de a comunica cu alte persoane din afară.

Reținerea lui Miranda l-a determinat și pe președintele Comisiei parlamentare permanente de supervizare a afacerilor interne, deputatul Laburist Keith Vaz, să o califice drept “extraordinară” și să ceară explicații poliției pentru această acțiune.

Potrivit capitolului 7 al legii privind terorismul din 2000, poliția are dreptul să rețină la aeroporturile și porturile menționate în lege o persoană până la nouă ore.

În acest timp, poliția poate cere persoanei reținute orice informație aflată în posesia acesteia, ceea ce, potrivit organizațiilor privind apărarea drepturilor omului încalcă dreptul la tăcere sau protecția unei persoane împotriva auto-incriminării, un drept fundamental în Marea Britanie.

Poliția londoneză l-a reținut pe Miranda timp de opt ore și 55 de minute și apoi l-a eliberat fără niciun fel de explicație. O statistică arată că 97% dintre cei reținuți în temeiul acestei legi sunt eliberați în termen de o oră.     

La sosirea sa pe aeroportul din Rio de Janeiro, oraș în care locuiește cu partenerul său, Miranda a declarat că a fost interogat de nu mai puțin de șase agenți care intrau și ieșeau din camera de detenție.

“Mi-au pus întrebări despre întreaga mea viață, despre orice”, a declarat el, “mi-au luat computerul, jocul video, telefonul mobil, cardurile de memorie, totul”.

Cazul Snowden

Partenerul lui Greenwald era în tranzit pe aeroportul Heathrow, venind de la Berlin unde stătuse la regizoarea americană de film Laura Poitras, care colaborează cu Greenwald și The Guardian asupra dosarelor dezvăluite de Edward Snowden, fostul angajat CIA, care a în luna iunie a transmis informații cu privire la spionajul electronic pe scară largă al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a Statelor Unite, cu sprijinul serviciilor secrete britanice (GSHQ).

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

AscultăDownload

Între timp, Snowden, care este urmărit de justiția americană, a obținut azil politic temporar în Rusia.

Greenwald a declarat că reținerea partenerului său constituie o tentativă eșuată de intimidare din partea guvernelor Marii Britanii și Statelor Unite și că acest lucru nu a făcut decât să-l încurajeze și mai mult să relateze cu privire la dezvăluirile din documentele  puse la dispoziție de Snowden.

Colac peste pupăză, ministrul de externe al Braziliei, Antonio Patriota, a anunțat că-l va informa pe omologul său britanic, William Hague, că detenția lui Miranda nu este acceptabilă și că va cere asigurări că așa ceva nu se va mai întâmpla pe viitor.

Legislație sub semnul întrebării

Mai mulți politicieni ai Partidului Laburist au criticat reținerea, spunând că nu reprezintă o aplicare proporțională a legii.

Dar opoziția Laburistă nu este tocmai într-o poziție tocmai confortabilă în această chestiune, dat fiind faptul că în timpul guvernărilor Blair și Brown din perioada 1997 – 2010 au fost adoptate cele mai draconice legi anti-teroriste, inclusiv aceasta în temeiul  căreia a fost reținut Miranda.

Doar o revoltă parlamentară în propriul partid l-a împiedicat pe premierul Blair în 2006 să introducă dreptul de a deține un suspect de activități teroriste fără a-l trimite în judecată până la 90 de zile.

Limita a fost fixată la 28 de zile, iar guvernul Brown a renunțat și el în 2008 la tentativa de a introduce o majorare la 42 de zile, tot datorită lipsei de sprijin suficient în parlament.

În 2011, noul guvern de coaliție dintre Partidul Conservator și Partidul Liberal Democrat nu a mai prelungit prevederile legii, astfel încât termenul de detenție preventivă fără trimitere în judecată pentru suspecții de activități teroriste s-a redus automat de la 28 la 14 zile.

Opinia publică din Marea Britanie a fost de acord și cu majorarea la 90 de zile și cu aceea la 42 de zile.

În mod similar, sondaje de opinie din Statele Unite arată că publicul este de acord cu urmărirea lui Snowden care este considerat de majoritatea americanilor un trădător.

Cu alte cuvinte, guvernul britanic nu riscă pe termen scurt, cel puțin pe plan intern, prea mult în această afacere.

Ceea ce poate avea de suferit este imaginea pe plan internațional a țării, care este văzută ca mult prea apropiată de Statele Unite într-o politică cel puțin dubioasă la adresa drepturilor omului, guvernul britanic pretându-se la acuzația de dublă măsură atunci când critică încălcarea drepturilor omului în alte părți pe glob.

Între timp, poliția şi ministerul de interne păstrează tăcerea, dar o explicație va trebui oferită la un moment dat, fie și pentru a nu afecta prea rău credibilitatea autorităților de la Londra pe plan internațional.