Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Macovei: În alte ţări, un proces cum e cel al lui Voiculescu durează trei-patru luni, nu şase ani

În alte ţări, când un proces durează un an de zile, deja sunt probleme, pentru că se cheltuie prea mulţi bani. Iată ce spune la RFI europarlamentarul PDL, Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei. Comentariile ei vin în contextul în care instanţa a dat vineri verdictul final în procesul ICA: zece ani de închisoare cu executare pentru Dan Voiculescu.

Monica Macovei declară că "justiţia îşi urmează calea. Precizez că e un proces vechi de şase ani de zile, e logic să se termine. În alte ţări durează trei-patru luni, maximum un an de zile, când durează un an de zile, deja sunt probleme, că se cheltuie prea mulţi bani pe un proces, că la noi nu se calculează cât costă un proces".

De ce sunt procesele atât de lungi în România? "Au început să fie mai scurte, erau proceduri în Codul de Procedură, acum s-a schimbat Codul de Procedură. Dar exista şi o atitudine, care însă s-a schimbat, din partea unor judecători. Dan Voiculescu e trimis în judecată din 2008. Acum noi ştim că dânsul a contribuit major la amânare: şi-a dat demisia din funcţia de senator, ca să se mute dosarul, apoi iar a intrat în Senat şi atunci iar s-a mutat dosarul, că dacă eşti senator, dosarul se judecă la Înalta Curte, după aceea iar şi-a dat demisia şi s-a întors dosarul la Tribunalul Bucureşti. Deci a contribuit la această tergiversare. Sigur, mă gândesc şi la alte cazuri. Au fost judecători care au ţinut dosarele până s-au prescris (...). Eu aş da afară pe orice judecător din vina căruia un dosar se prescrie. Stă la tine în birou şi dai termene trei ani de zile?", se întreabă fostul ministru al Justiţiei.

Monica Macovei se bucură totuşi că "DNA funcţionează şi-i prinde şi mă bucur că judecătorii, colegii lor, îi condamnă şi nu cu suspendare, ci cu executare. Deci avem şi nişte judecători şi procurori colosali, care s-au format în această perioadă, sunt total independenţi, profesionişti, stăpâni pe ei, nimic nu-i clinteşte, aşa trebuie să fie toţi".

 
Monica Macovei, intervievată de Cosmin Ruscior, despre procesul ICA, în care e judecat Dan Voiculescu