Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Londra sprijină atacurile împotriva islamiștilor din Irak, dar nu se implică militar

statul_islamic.jpg

Londra sprijină atacurile împotriva islamiștilor din Irak, dar nu se implică militar.

Premierul britanic, David Cameron, a salutat decizia președintelui Statelor Unite, Barack Obama, de a autoriza atacuri aeriene împotriva militanților Statului Islamic (IS) din Irak, dar autoritățile de la Londra au confirmat că Marea Britanie nu plănuiește să se alăture unei intervenții militare americane. Cameron a condamnat într-o alocuțiune televizată “atacurile barbare ale teroriștilor din Irak” și s-a declarat cu precădere îngrijorat de soarta minorității Yazidi.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Mii de adepți ai acestei secte sunt înconjurați pe muntele Sinjar din nordul Irakului de rebelii înarmați ai IS, care-i consideră  pe Yazidi slujitori ai Diavolului.

Premierul britanic, care a prezidat joi seara o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU, a declarat că examinează măsuri de ajutorare a celor aproximativ 40000 de aderenți ai sectei Yazidi care s-au refugiat la Sinjar și care sunt în pericol de înfometare și deshidratare.

Aviația americană a parașutat deja ajutoare umanitare pentru refugiații din nordul Irakului.

Zeci de mii de membri ai comunității Yazidi au fugit din calea militanților islamiști ai IS după cucerirea de către aceștia a orașului Qaraqosh, principalul centru al populației creștine din Irak. Creștinii sunt și ei vizați de IS care-i consideră infideli, la fel ca și pe Yazidi.

Fondată acum 1000 de ani, religia (secta ) Yazidi a împrumutat elemente din zoroastrism, creștinism și islam. Adepții venerează șapte îngeri, dintre care  un înger căzut – Melek Tawwus (Îngerul Fazan) – dar care spre deosebire de Satan din Biblie a fost iertat de Dumnezeu și reprimit în ceruri.

Acest element de cult i-a supus pe Yazidi persecuțiilor de-a lungul veacurilor din partea musulmanilor ca slujitori ai Diavolului.

Formată în majoritate din etnici  kurzi, comunitatea Yazidi a fost supusă unui genocid în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea sub dominația otomană, iar după răsturnarea de la putere  a lui Saddam Hussein în Irak în 2003 extremiștii suniți și-au reluat atacurile asupra comunității Yazidi printr-o serie de bombe care au dus la uciderea a peste 700 de persoane.

Populația Yazidi în Irak este estimată la peste jumătate de milion de persoane, dintre care 150000 s-au refugiat deja în regiunea autonomă Kurdistan din nord-estul Irakului. Potrivit oficialităților din zonă, circa 500 de persoane , inclusiv copii, au fost masacrate până acum de militanții IS.