Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Verdict final: Dan Voiculescu, zece ani după gratii

voiculescu.jpg

Omul de afaceri, Dan Voiculescu

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la zece ani de închisoare cu executare. Fondatorul Partidului Conservator a fost judecat în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la opt ani de închisoare în acelaşi dosar. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

La ultimul termen al procesului, Dan Voiculescu a susţinut că rechizitoriul dosarului ICA este "incorect" şi "bazat pe falsuri, nu pe probe".

Omul de afaceri a declarat că întreaga urmărire penală s-a făcut în lipsa sa, pentru că timp de un an şi trei luni a fost "vânat" de procurori, fără a fi chemat la DNA.

Avocaţii inculpaţilor au înaintat luni aproximativ 40 de cereri, majoritatea fiind respinse de instanţă. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut să fie audiaţi preşedintele Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, foştii miniştri ai Agriculturii, Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş.

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu pe 26 septembrie 2013 la cinci ani de închisoare cu executare, pentru spălare de bani. Procesul a durat şase ani.

Omul de afaceri a fost acuzat că a achiziţionat imobile şi terenuri subevaluate, la privatizarea ICA. Potrivit DNA, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la circa 60 de milioane de euro.

Fostul preşedinte al ICA, Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare.