Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vestea proastă dată de ministrul Culturii privind Roşia Montană

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat la Roşia Montană că localitatea nu are nici o şansă să fie înscrisă acum în patrimoniul UNESCO. El precizează că şanse mari în acest sens ar fi în şapte-zece ani, dacă galeriile romane şi medievale vor fi conservate, iar clădirile vechi restaurate.

Daniel Barbu se arată optimist în privinţa înscrierii localităţii Roşia Montană pe lista UNESCO, însă cu o condiţie: ca programul de restaurare şi conservare început în zonă să continue.

"Convingerea mea este că dacă ceea ce am văzut astăzi va continua şi vom avea cu adevărat circa 30 de kilometri de galerie romană, medievală şi tereziană conservaţi, cele 120 de clădiri care sunt destinate să fie conservate vor fi restaurate, situl va avea un aspect urbanistic împrospătat şi restituit. Cred că peste circa şapte-zece ani într-adevăr vom putea cu foarte mari şanse să facem un proiect de înscriere pe lista tentativă UNESCO. Aşa cum arată situl acum, nu avem nici o şansă. Adică munca e degeaba", crede ministrul Culturii.

Daniel Barbu şi membrii Comisiei UNESCO a Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au aflat marţi într-o vizită la Roşia Montană, pentru a evalua patrimoniul cultural din localitate şi modul în care acesta ar putea fi afectat dacă se va realiza exploatarea auriferă pe bază de cianuri.

Delegaţia s-a întâlnit cu organizaţiile neguvernamentale care sprijină proiectul minier. Întâlnirea cu opozanţii proiectului nu a mai avut loc, pentru că aceştia au refuzat să participe la discuţii, pe motiv că întrevederea ar fi urmat să se desfăşoare într-o clădire restaurată de compania minieră Roşia Montană Gold Corporation şi care în viitor ar urma să fie transformată în hotel.