Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egipt: Liderii Frăţiei Musulmane, vânaţi de autorităţi

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Noi arestări cu greutate, în Egipt: un influent predicator apropiat Frăţiei Musulmane şi purtătorul de cuvânt al partidului confreriei din care provine preşedintele Mohamed Morsi, destituit de armată, au fost arestaţi, potrivit AFP, care citează surse militare şi de securitate.

Predicatorul Safwat Hegazy a fost arestat în apropiere de frontiera libiană, în vestul Egiptului. El le-a vorbit în mod regulat militanţilor pro-Morsi, la reuniunile lor din Cairo, dispersate sângeros de forţele de ordine.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Libertăţii şi Justiţiei, Murad Ali, a fost şi el arestat pe aeroportul din Cairo, în timp ce încerca să plece în Italia, declară un oficial din cadrul serviciilor de securitate.

O sursă aeroportuară precizează că Ali, care are interdicţie de a părăsi Egiptul, s-a prezentat la îmbarcare "cu barba rasă şi purtând haine comode".

Justiţia egipteană a emis în iulie aproximativ 300 de mandate de arestare şi interdicţie de călătorie pentru mai mulţi membri ai Frăţiei Musulmane.

Pe de altă parte, premierul egiptean a avertizat marţi Statele Unite că vor comite o eroare, dacă vor suspenda ajutorul militar anual. El afirmă că ţara se poate descurca şi fără acest sprijin.

Dacă Washingtonul va îngheţa sau va tăia asistenţa militară, "acesta ar fi un semnal nefavorabil şi ar afecta armata o perioadă de timp", spune Hazem Beblawi, într-un interviu pentru ABC News.

SUA acordă anual Egiptului un ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de dolari şi 250 de milioane de dolari asistenţă economică.