Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj: Cinci partide în viitorul Parlament de la Chișinău

photo.jpg

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cinci partide politice și nu patru cum se vehicula până în prezent, ar accede în Legislativ. Partidul Comuniștilor din R.Moldova ar acumula cele mai multe voturi, peste 20 la sută, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat cu 13%, Partidul Democrat și Partidul Liberal cu puțin peste 6 % fiecare. Noua formațiune care s-ar regăsi în Parlament și ar lua 6 la sută ar fi Partidul Nostru, arată datele unui sondaj, lansat de Centrul de Investigații Sociologice și Studii de Marketing CBS-Axa și Institutul de Politici Publice.

Partidul Nostru de centru-stânga este condus de controversatul omul de afaceri, Renato Usatâi. Acesta ar acumula voturi de la electoratul Partidului Comuniștilor, formațiune care a dispărut în ultima perioada din câmpul public, declară pentru RFI, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie. Expertul a ținut să infirme zvonurile potrivit cărora studiul ar fi fost comandat chiar de Usatâi.

Noua formațiune care ar trece pragul electoral nu a fost înregistrată până astăzi la Ministerul Justiției. Partidul Nostru nu va promova aderarea ţării nici la Uniunea Europeană, nici la cea Vamală, promitea liderul acestei formațiuni, Renato Usatâi, care are mai multe afaceri în Rusia.

Potrivit experților, totuși comuniștii și-au păstrat până astăzi 50 la sută din electorat de la ultimul scrutin din 2010. Liberal-democrații își păstrează aproape 40 la sută dintre alegători, în timp ce democrații și liberalii ceva mai mult – în jur de 48 la sută. Totodată, aproape 80 la sută dintre respondenții sondajului au menționat că se vor prezenta la vot, la următoarele alegeri.

Iurie Leancă conduce topul încrederii populației

La capitolul încrederea în politicieni, cei mai mulți moldoveni îl preferă pe premierul Iurie Leancă, fiind urmat de liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, primarul capitalei,Dorin Chirtoacă.

Sondajul mai arată că peste 60 la sută dintre cetățenii cred că țara a ales o direcție greșită și doar puțin peste 20 la sută afirmă că direcția este bună. Aproape 80 la sută dintre oameni sunt nemulțumiți de situația economică din R.Moldova și cel mai mult îi îngrijorează prețurile mari, sărăcia, viitorul copiilor și să nu fie război în regiune.

Moldovenii vor Transnistria în componența RM

În ceea ce privește conflictul transnistrean, peste 60 la sută dintre respondenți văd Transnistria ca parte a R.Moldova, 6 la sută dintre cetățeni declară că regiunea transnistreană ar trebui să intre într-o federație,alături de Găgăuzia, iar 4 la sută susțin că viitorul Transnistriei este alături de Rusia.

Studiul mai relevă că moldovenii au cea mai mare încredere în biserică, primărie, mass-media, sistemul medical și armata. Printre problemele ce ar trebui soluționate ar fi îmbunătățirea nivelului de trai, întărirea ordinii publice și combaterea corupției.

Sondajul a fost realizat în perioada 22 iulie-1august pe un eșantion de 1504 persoane, marja de eroare este de 2,6 la sută.

492