Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie - mai aproape de implicare militară în Irak

Marea Britanie a trimis avioane de vânătoare Tornado în spațiul aerian din nordul Irakului, în sprijinul acțiunii de ajutorare umanitară a refugiaților care fug din calea militanților radicali suniți ai Statului Islamic (IS). Între timp se intensifică apelurile politicienilor de convocare a unei sesiuni extraordinare a parlamentului de la Londra pe tema Irakului și chiar cereri ca Marea Britanie să se alăture Statelor Unite în atacurile aeriene împotriva militanților IS.

Avioanele Tornado au la bord echipament de supraveghere și preced avioanele de transport care parașutează containere de apă refolosibile, apă potabilă și lanterne solare cu care se pot reîncărca telefoanele mobile ale refugiaților petru a putea comunica cu aviația americană și cea britanică.

Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați (UNHCR) estimează că circa 35000 de persoane au reușit să treacă în Kurdistanul irakian, dar suferă de sete în temperaturi de 40 –  45 de grade.

Potrivit UNHCR alte 20 până la 30000 de persoane rămân blocate pe muntele Sinjar din nord vestul Irakului, fără apă, mâncare și adăpost.

Majoritatea acestor refugiați fac partea din minoritatea Yazidi, un cult religios persecutat de extremiștii IS care-i consideră pe aderenții săi slujitori ai Diavolului.

Presa internațională a relatat cu privire la masacre ale IS împotriva minorității Yazidi, dar și a creștinilor și altor minorități din nordul Irakului, zonă în care a fost dintotdeauna un mozaic etnico-religios.

Sesiune extraordinară

Până acum guvernul britanic a respins ipoteza implicării militare directe în Irak, preferând să ia în calcul livrarea de arme autorităților din Kurdistanul irakian pentru a le ajuta să stavilească înaintarea continuă a militanților IS.

Între timp, se amplifică cererile ca premierul David Cameron să recheme parlamentul din vacanță pentru a discuta situația din Irak.

Mai mulți deputați ai Partidului Conservator, condus de premierul Cameron, au cerut ca aviația militară britanică să se alăture celei americane și să bombardeze pozițiile militanților IS din apropierea refugiaților.

Jack Straw, fost ministru de externe din perioada guvernării Laburiste, atunci când Marea Britanie a participat la răsturnarea militară a regimului lui Saddam Hussein, a spus că guvernul trebuie să examineze posibilitatea unor altfel de măsuri de asistență militară.

“Într-un fel sau altul, acești maniaci, acești maniaci medievali, așa zisul Stat Islamic, trebuie învinși”, a spus Straw.

Actualul ministru de externe , Philip Hammond, a declarat că nu este necesară o rechemare a parlamentului, iar o acțiune militară directă, fie și numai aeriană nu are, deocamdată, prea mulți suporteri.

A trecut mai puțin de un an de când Camera Comunelor a respins prin vot solicitarea guvernului de aprobare a unei intervenții aeriene împotriva forțelor regimului Assad din Siria, ai cărui principali adeversari sunt tocmai militanții IS.

În plus, criticii intervenției din 2003 spun că situația de azi în care minoritățile etno-religioase din Irak sunt în pericol se datorează tocmai dispariției lui Saddam Hussein care asigura, e drept printr-un regim dictatorial, protecția acestor minorități.