Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: David Cameron vrea un ultimatum împotriva regimului Assad

siria-david-cameron-vrea-un-ultimatum-impotriva-regimului-assad.jpg

La periferia Damascului (Foto: Reuters/Bassam Khabieh)

Premierul Marii Britanii, David Cameron, doreşte ca Naţiunile Unite să dea un ultimatum regimului Bashar al-Assad în Siria, somându-l să se dezarmeze, în urma presupusului atac chimic care a ucis recent peste 300 de persoane şi a rănit circa trei mii într-o suburbie a capitalei Damasc.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

David Cameron a purtat în week-end consultări telefonice pe tema Siriei cu preşedinţii Statelor Unite şi Franţei şi cu premierul Canadei.

Potrivit unui purtător de cuvânt al premierului britanic, David Cameron a convenit cu președintele Francois Hollande că un atac chimic de o asemenea  anvergură merită un răspuns pe măsură din partea comunității internaționale. Această crimă nu trebuie ascunsă sub preș, au mai convenit cei doi lideri, potrivit sursei citate.

Discuția cu președintele Hollande a avut loc în aceeași zi cu o consultare cu premierul Canadei, Stephen Harper şi la numai o zi după ce premierul Cameron se întreținuse la telefon cu președintele Barack Obama. Cameron şi Obama au convenit că orice împiedicare a inspectorilor ONU de a verifica sursa atacului chimic ar însemna că regimul Assad ar avea ceva de ascuns.

Această discuție a avut loc înainte de anunțul autorităților de la Damasc că vor permite accesul inspectorilor ONU, care-și vor începe lucrul chiar de luni.

Regimul Assad respinge acuzaţiile Occidentului şi aruncă responsabilitatea atacului chimic pe opozanţi înarmaţi, pe care-i numeşte "terorişti".

 

Precedentele Kosovo, Irak şi Libia

 

Războiul civil din Siria, început cu circa doi ani şi jumătate în urmă, a dus la moartea a peste 100 de mii de persoane, deplasarea internă a circa patru milioane şi refugierea peste hotare a altor peste 1,5 milioane.

Rusia, care este aliata regimului Assad, a cerut Occidentului să nu anticipeze rezultatele anchetei inspectorilor ONU.

Între timp, flota americană din Mediterană s-a apropiat de largul coastei siriene, iar șefii statelor majore ale forțelor armate ale Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Turciei, Arabiei Saudite și Qatarului se vor întâlni luni în Iordania, pentru a discuta situația din Siria.

Potrivit ziarului Daily Telegraph, premierul Cameron, care pare cel mai hotărât lider occidental în privința unei acțiuni ferme împotriva Siriei, a cerut unor diplomați britanici să elaboreze un proiect de rezoluție ONU, asemănător cu cel din 2002, când i s-a dat dictatorului irakian Saddam Hussein "ultima şansă" de a renunța la arme de distrugere în masă.

Este foarte probabil ca astfel de mișcări să provoace furia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, dar potrivit aceleiași publicații, la ora actuală, oficialități americane studiază modul în care NATO a atacat forțele sârbești în Kosovo în 1999, fără mandat din partea ONU și în pofida opoziției Moscovei.

Ca şi în cazul intervenţiei aeriene din 2011 împotriva fostului dictator libian, Muammar Gaddafi, premierul Cameron este în primele rânduri, alături de preşedintele Franţei, pe atunci Nicolas Sarkozy, acum Francois Hollande.

Liderul de la Casa Albă, reticent acum doi ani în privința intervenției militare în Libia, a afirmat de mai multe ori că folosirea de către regimul Assad a armelor chimice ar constitui trecerea unei linii roșii, care nu poate fi tolerată.

Deocamdată, principalii liderii occidentali nu au trecut la acţiune, ci au convenit doar să rămână în contact apropiat în următoarea perioadă, în aşteptarea primelor concluzii ale inspectorilor ONU aflaţi la Damasc.

 
Londra, Petru Clej, despre David Cameron şi criza din Siria