Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Camioanele rusești cu ajutoare, gata să intre în Ucraina

Vameşii şi poliţiştii de frontieră ucraineni au început vineri să inspecteze convoiul umanitar rusesc la postul de frontieră Doneţk, în Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Inspecţia a început la 10.00 (10.00, ora României) la postul de frontieră Doneţk.

Din partea ucraineană participă 59 de reprezentanţi - 41 de poliţişti de frontieră şi 18 vameşi. Încărcătura se va îndrepta apoi spre Lugansk, bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a precizat purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Camioanele ruseşti vopsite în alb, închiriate de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, urmează să aducă un ajutor umanitar destinat populaţiei rusofone din estul Ucrainei, în special locuitorilor din oraşul Lugansk, afectaţi de patru luni de confruntări între forţele ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Ucraina, ca şi alte state occidentale, suspectează că acest convoi, care a plecat marţi dimineaţă de la o bază militară de lângă Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuală intervenţie rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Convoiul cu ajutor umanitar trimis de Kiev joi a ajuns deja în estul Ucrainei, transmite agenţia oficială Ukrinform. Anunțul vine în timp ce un convoi umanitar rus de aproape 300 de camioane a ajuns în regiunea Rostov, la frontiera cu Ucraina. ”Pe 14 august, la ora 19:30 (19.30, ora României), convoiul cu ajutor umanitar care plecase din Harkov a ajuns în oraşul Starobelsk, în regiunea Lugansk. Ajutorul umanitar include alimente, apă, medicamente, precum şi alte produse de care au nevoie locuitorii din estul Ucrainei”, anunţă Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit unui comunicat.

Ministerul informează că acest convoi este format din 26 de camioane, dintre care 18 au fost trimise de regiunea Harkov.

Autorităţile ucrainene au decis miercuri să aloce 10 milioane de grivne (570.000 de euro) pentru nevoile umanitare ale populaţiei din estul ţării, afectată de patru luni de lupte între insurgenţii proruşi şi forţele guvernamentale.

Ucraina şi Rusia sunt implicate într-un conflict de câteva zile privind modalităţile de distribuire a unui ajutor umanitar rusesc destinat bastioanelor rebele Doneţk şi Lugansk, asaltate de armata ucraineană şi care se confruntă cu o situaţie umanitară critică.

Poliţiştii de frontieră vor verifica încărcătura pe teritoriul rus situat de cealaltă parte a localităţii ucrainene Izvarine, controlată de separatiştii proruşi, a declarat purtătorul de cuvânt Andrii Demcenko. ”Poliţiştii de frontieră ucraineni sunt acolo în număr mare”, a declarat el pentru Reuters.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că aprovizionează cu arme separatiştii de la începutul conflictului, ceea ce Moscova dezminte.

Kievul a propus miercuri ca ajutorul să fie transportat şi distribuit la Lugansk de Crucea Roşie, după ce va fi inspectat la un post de frontieră din apropierea acestui oraş.

Consultări tripartite pe tema asocierii Ucrainei cu Uniunea Europeană

Liderii Ucrainei şi Rusiei, precum şi preşedintele Comisiei Europene, au convenit asupra unor consultări cu privire la situaţia din Ucraina, problema livrărilor de gaze ruseşti şi condiţiile aplicării Acordului de Asociere între Kiev şi Bruxelles, relatează agenţia RIA Novosti.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, preşedintele José Manuel Barroso a avut discuţii telefonice, miercuri, cu Poroşenko şi, joi, cu Vladimir Putin.

”Am convenit să organizăm consultări între preşedinţii Rusiei, Ucrainei şi Comisiei Europene cu privire la Acordul de Asociere, livările de gaze şi situaţia politică” în Ucraina, informează comunicatul.

Potrivit documentului, detaliile vizând aceste consultări ”vor fi discutate prin canale diplomatice”.

Vladimir Putin şi José Manuel Barroso au discutat joi seara despre relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană, în contextul semnării de către Kiev a Acordului de Asociere cu UE, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului.

Vizita lui Putin în Crimeea, ”lipsă de respect” pentru suveranitatea Ucrainei, afirmă Kievul

Ministerul ucrainean de Externe a apreciat că vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, în Crimeea, pe 13 şi 14 august, reprezintă o dovadă a ”lipsei de respect” faţă de suveranitatea Ucrainei, relatează agenţia oficială Ukrinform.

”Acest pas (vizita lui Putin în Crimeea), făcut în pofida avertizărilor Kievului, este încă o dovadă a lipsei de respect din partea Rusiei pentru suveranitatea Ucrainei”, afirmă ministerul, potrivit unui comunicat.

Diplomaţia ucraineană subliniază că ”vizitele” oficialilor ruşi în Crimeea reprezintă ”o încercare nereuşită de a acorda legitimitate «organelor de stat» ilegitime de pe teritoriul ucrainean ocupat temporar”.

”Practic, oficialii ruşi aprobă acţiunile care au dus la apariţia unor probleme economice şi sociale, la persecutarea jurnaliştilor şi a vorbitorilor de limbă ucraineană”, declară ministerul.

Putin a avut miercuri şi joi întâlniri cu liderii din Crimeea.

”Trebuie să ne dezvoltăm ţara cu calm, cu demnitate şi în mod eficient, fără să ne izolăm de restul lumii, fără să rupem relaţiile cu partenerii noştri, dar fără să permitem totuşi să fim trataţi în mod dispreţuitor”, a declarat Putin de la Ialta, în Crimeea, citat de agenţiile ruseşti.