Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Intervenție militară a SUA în nordul Irakului

Drone şi avioane de vânătoare ale armatei americane au distrus, în nordul Irakului două vehicule armate şi un vehicul blindat ale Statului Islamic, a anunţat comandamentul militar american care acoperă Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

În timpul unei prime operaţiuni, aparatele au distrus un vehicul înarmat ”care viza forţele kurde”, apoi un al doilea vehicul.

După două ore, ei au vizat şi distrus un MRAP, un vehicul blindat conceput pentru a rezista dispozitivelor explozive improvizate, care se aflau în apropiere.

Această nouă misiune care a avut loc în nord-estul Erbil, în Kurdistanul irakian, se înscrie în cadrul atacurilor aeriene autorizate de preşedintele Barack Obama pentru a proteja personalul diplomatic american aflat în post la Erbil, precum şi refugiaţii creştini şi yazidi.

Yazidi, o minoritate kurdofonă, au fost alungaţi din casele lor atunci când insurgenţii au preluat controlul oraşului Sinjar.

Pentru a le veni în ajutor, Statele Unite paraşutează hrană şi apă.

Potrivit președintelui american lui Barack Obama, asediul cu care se confruntă aceştia a fost ”spart”, îndepărtând perspectiva unor operaţiuni suplimentare pentru evacuarea acestei populaţii din munţi.

Aproximativ 20 de membri ai Beretelor Verzi americane, trimişi cu la faţa locului, au estimat că între 4.000 şi 5.000 de refugiaţi yazidi se află în munţi, dar, a subliniat contraamiralul John Kirby, ”unii dintre aceştia, poate vreo 2.000, trăiesc acolo. Ei nu vor neapărat să plece şi nu vom încerca să-i forţăm să părăsească munţii”.

”Considerăm că riscul unor acte de violenţe în munţii Sinjar este redus”, a adăugat Kirby.

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU a estimat la câteva zeci de mii numărul de persoane deplasate în Irak, acestea fiind în mare yazidi, o minoritate kurdofonă non-musulmană