Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania, împotriva unei intervenţii militare în Siria

germania-impotriva-unei-interventii-militare-siria.jpg

Cancelarul german, Angela Merkel (Foto: Reuters/Tobias Schwarz)

Cancelarul Angela Merkel, care s-a pronunţat contra unor acţiuni militare împotriva Siriei este sprijinită de toate partidele germane, reprezentate în Bundestag, Parlamentul federal. Între politicienii germani se conturează un consens evident în ceea ce priveşte discuţia legată de o posibilă intervenţie militară în Siria.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

La sfîrşitul săptămînii trecute, şefa Guvernului federal, Angela Merkel a avertizat deja faţă de acţiuni pripite. Astăzi, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Politică Externă, creştin-democratul Ruprecht Polenz a potenţat verbal avertismentele cancelarei.

Într-un amplu interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk, Polenz a atras atenţia asupra pericolului escaladării conflictului şi producerea unui ”incendiu regional”: ”Noi nu dorim o escaladare militară, de aceea nu mizăm pe o intervenţie militară”.

În continuare, Polenz a declarat că trebuie aşteptate rezultatele inspectorilor ONU, care vor cerceta la faţa locului împrejurările legate de atacul cu gaze toxice. Totodată, el nu a negat obligaţia statelor democratice de a apăra respectarea drepturilor omului oriunde în lume. Dar, a spus el textual, ”asta nu înseamnă că oriunde se află oameni în pericol şi unde sunt ucişi oameni trebuie să şi intervenim cu forţă militară”. ”În Siria au fost înregistraţi pînă acum peste 100 de mii de morţi şi 400 de mii de răniţi. Asta fără folosirea unor gaze toxice. Din motive întemeiate”, a concluzionat Polenz, ”nu s-a recurs pînă acum la o intervenţie”.

Într-un sens similar s-a pronunţat şi ministrul federal al Dezvoltării, liberalul Dirk Niebel. Într-un interviu acordat ziarului Bild, el a spus că armata germană nu va participa în Siria la acţiuni de luptă.

Politicieni ai tuturor partidelor din Germania, atît social-democraţi, cît şi ecologişti şi post-comunişti s-au alăturat acestor opinii împărtăşite de reprezentanţii alianţei de guvernare, creştin-democrat/liberale.

Avertismente faţă de o escaladare a conflictului şi extinderea sa asupra întregii regiuni au fost articulate în mass-media din Germania şi de către unii politicieni străini, care privesc extrem de critic intenţiile de intervenţie care s-au făcut auzite la Paris, Londra sau Washington.

Fostul ambasador al Israelului la Berlin, Shimon Stein, crede că încă nu a sosit momentul pentru o ”intervenţie militară cuprinzătoare”. Într-un interviu acordat tot postului naţional de radio, diplomatul Stein a pledat pentru o strategie prudentă, pe care a descris-o astfel: ”Deocamdată s-ar putea interveni prin aviaţie, prin bombardarea unor instalaţii speciale. Astfel, s-ar recepta (în Siria) mesajul că încălcarea unui tabu nu este tolerată de către comunitatea internaţională. După părerea mea, situaţia încă nu este coaptă pentru o intervenţie militară cuprinzătoare”.

 
Berlin, William Totok, despre o eventuală interventie militară în Siria