Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Occidentul, pe picior de război în Siria

occidentul-picior-razboi-siria.jpg

Rebel sirian, la Alep (Foto: Reuters/Muzaffar Salman)

Preşedintele american analizează o "paletă de opţiuni" împotriva Siriei, ca răspuns la presupusul atac cu armă chimică din apropierea Damascului. Declaraţia vine de la premierul australian, Kevin Rudd, care a discutat cu Barack Obama. Secretarul american de Stat, John Kerry, afirmă că au fost folosite arme chimice în Siria, considerând că aceasta este o "indecenţă morală". În Rusia, preşedintele Vladimir Putin susţine că nu există dovezi ale unui atac chimic.

Premierul australian, Kevin Rudd, a cărui ţară va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU luna viitoare, declară că a discutat cu Barack Obama, pentru a "trasa drumul de urmat" după presupusul atac chimic din Siria.

"Ar fi o crimă împotriva umanităţii şi o încălcare a legii internaţionale. Acest lucru nu va rămâne fără consecinţe. Preşedintele Obama are în vedere opţiunile", spune el.

Barack Obama "se concentrează pe o paletă întreagă a opţiuni, pe care le discută cu partenerii şi aliaţii săi din lume", mai afirmă Kevin Rudd.

Secretarul american de Stat, John Kerry, declară de partea sa că au fost folosite arme chimice săptămâna trecută în Siria. El califică acest lucru drept o "indecenţă morală", pentru care responsabilii trebuie să răspundă, potrivit AFP.

"Ceea ce am văzut săptămâna trecută în Siria şochează conştiinţa mondială. Aceasta sfidează orice cod de moralitate. Masacrul orbesc al civililor, uciderea femeilor şi copiilor şi trecătorilor nevinovaţi cu arme chimice este o indecenţă morală", spune Kerry.

În Rusia, preşedintele Vladimir Putin i-a transmis premierului britanic, David Cameron, că încă nu există o dovadă că regimul lui Bashar al-Assad a folosit arme chimice împotriva rebelilor.

Cei doi au reafirmat angajamentul luat de liderii G8 în iunie de a nu lăsa pe nimeni să folosească arma chimică, fără răspunsul comunităţii internaţionale.