Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Negocieri sterile în chestiunea conflictului din Ucraina

Discuțiile legate de situația din estul Ucrainei sunt dificile, dar se înregistrează totuși unele progrese, susține ministrul german de externe. Declarația lui Frank-Walter Steinmeier a venit după câteva ore de discuții cu omologii săi din Ucraina, Rusia și Franța. Optimismul oficialului german este însă contrazis de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care spune că nici vorbă de vreo înțelegere pe tema unui armistiţiu sau a unei reglementări politice în Ucraina.

A fost ”o discuţie dificilă, dar eu cred şi sper că am făcut progrese în privinţa unor puncte”, a declarat Frank-Walter Steinmeier la încheierea a cinci ore de discuţii cu omologii săi ucrainean Pavlo Klimkin, rus Serghei Lavrov şi francez Laurent Fabius. Reprezentantul Berlinului nu a precizat însă asupra căror puncte s-au înregistrat respectivele progrese.

O sursă diplomatică franceză, apropiată negocierilor, a declarat, de asemenea, fără alte precizări, că ”în pofida climatului dificil, au fost înregistrate progrese”.

Numai că ministrul rus de externe susține că discuțiile nu au dus la nici un rezultat.

”Nu avem încă rezultate pozitive, înainte de toate, în cazul încetării focului şi al reglementării politice” în Ucraina, a subliniat Serghei Lavrov. ”Ne-am confirmat poziţia potrivit căreia încetarea focului...trebuie să fie necondiţionată”, a declarat șeful diplomației de la Kremlin.

Dar ”colegii noştri ucraineni continuă din nefericire să pună condiţii, care sunt din ce în ce mai vagi, precum cea privind asigurarea impenetrabilităţii frontierei” ruso-ucrainene, a spus ministrul rus de externe. ”Nu avem nimic împotriva (aspiraţiilor Kievului de a pune în aplicare) un control al regimului de traversare a frontierei care să fie cât mai eficient posibil. Tot ce depinde de noi, facem”, a asigurat Lavrov, apreciind că Ucraina ar putea la rândul său că contribuie în mod ”mai eficient”.

Serghei Lavrov a anunţat, de asemenea, viitoare discuţii pe tema unei eventuale aprobări a unor drone pentru observatorii misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa de la frontiera ruso-ucraineană. Este vorba despre a furniza ”misiunii OSCE aeronave fără pilot pentru contolarea frontierei în partea ucraineană, din spaţiul aerian ucrainean. Susţinem această abordare”, a declarat Lavrov.

Negocierile dintre Serghei Lavrov (Rusia) şi Pavlo Klimkin (Ucraina) în vederea încetării luptelor în estul Ucrainei au avut loc duminică noaptea la hotelul Villa Borsig din Berlin. La discuţii au participat, de asemenea, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier şi omologul său francez Laurent Fabius.

Participanţii vor raporta rezultatele întâlnirii şefilor guvernelor lor, după cum spunea ministrul german de externe, iar aceștia ar putea decide luni sau marţi ”sub ce formă vor continua discuţiile”.

Înaintea reuniunii, diplomatul german, foarte implicat alături de cancelarul Angela Merkel în încercarea de a găsi o ieşire din conflict, şi-a exprimat speranţa definirii unei schiţe a unei foi de parcurs către o încetare a focului, recunoscând că părţile sunt însă ”departe de o soluţie politică”.

Aceasta a fost a doua întâlnire de acest fel, după cea din 2 iulie, care a avut loc tot la Berlin.

Reuniunea a avut loc în contextul în care armata ucraineană şi-a intensificat operaţiunile contra rebelilor proruși şi a anunţat, acum câteva ore, că a reluat controlul asupra centrului oraşului Lugansk. Zece civili ar fi fost ucişi la Doneţk în ultimele 24 de ore.

De partea cealaltă, separatiştii au anunțat că doborât un avion militar ucrainean şi există informaţii că un convoi de lansatoare de rachete a intrat în Ucraina dinspre Rusia. Informaţiile au fost dezminţite de Moscova.

În conflictul din estul Ucrainei, care a început în aprilie, au murit până acum mai mult de 2.000 de civili şi combatanţi.