
Politică
Siria : Axa Washington – Londra – Paris, gata de luptă
sua-vapor.jpg

Regimul al-Assad a comis "fără îndoială" atacul chimic din 21 august. Este poziția oficială a Casei Albe, care susține că are dovezi clare care incriminează regimul de la Damasc, acuzat că a folosit arme chimice împotriva rebelilor. Statele Unite vor difuza până la sfârşitul săptămânii un raport întocmit de serviciile americane de informaţii dovedind recursul regimului sirian la armament chimic, a afirmat marți purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney. În plus, revista Foreign Policy notează, miercuri, că serviciile americane de informații ar fi interceptat convorbiri între oficiali de rang înalt sirieni în care se vorbește despre acest atac chimic.
Ca și până acum, SUA sunt susținute de Marea Britanie, Franța, dar și de Liga Arabă. Downing Street afirmă că, în urma unei discuții telefonice premierul britanic David Cameron şi preşedintele american Barack Obama"nu au nicio îndoială cu privire la responsabilitatea regimului al-Assad" pentru "atacul chimic".
La rândul său, Franța se declară gata să susțină o intervenție militară a aliaților săi. De altfel, preşedintele François Hollande se întâlnește astăzi, la Paris, cu preşedintele Coaliţiei naţionale siriene, organismul recunoscut internațional, care reprezintă forțele rebele din Siria și care afirma, marți, că intervenția militară a Occidentului este o chestiune de zile.
Și Liga Arabă învinovățește regimul de la Damasc. Organizația a anunțat că regimul sirian poartă "întreaga responsabilitate" a presupusului atac chimic.
Al-Assad, la fel de sfidător
Bashar al-Assad continuă să fie sfidător în fața acuzațiilor ce i se aduc. El a avertizat că dispune de suficientă aparatură militară pentru a se apăra în cazul unui atac. Totuși, armata sa, într-adevăr una dintre cele mai puternice din lumea arabă, a fost serios afectată de ultimii doi ani și jumătate de luptă intensă cu facțiunile rebele. Capacităţile ei au fost înjumătăţite de la începutul războiului civil, apreciază Institutul Internațional pentru Studii Strategice, cu sediul la Londra. Pe de altă parte, regimul sirian continuă să îi acuze pe rebeli că au folosit arma chimică pentru a provoca o intervenţie militară străină.
Bashar al-Asad continuă să fie susținut de cel mai important aliat al său. Rusia avertizează Occidentul cu privire la consecințele dezastruoase pe care le-ar avea pentru Orientul Mijlociu o intervenție militară în Siria. Moscova ezită totuși să adopte un ton mai agresiv, în condițiile în care comunitatea internațională acuză regimul sirian că a omorât mii de oameni nevinovați, mii de civili. Bilanțul violențelor izbucnite în Siria în martie 2011 este de cel puțin 100.000 de morți. Rusia se limitează așadar la afirmații mai de grabă reținute. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a oferit marți o declarație spumoasă, afirmând că Occidentul acţionează în lumea musulmană "ca o maimuţă ce are în mână o grenadă".
Iranul, un alt aliat important din regiune al Siriei, a reafirmat, marți, prin vocea liderul suprem Ali Khamenei că o intervenţie militară americană împotriva Siriei "va fi un dezastru pentru regiune".
Occidentul pare hotărât. Ce cuvânt mai are de spus ONU ?
Inspectorii ONU şi-au reluat, miercuri, investigațiile, după ce misiunea lor a fost întreruptă, marți, din motive de securitate. Luni, în chiar prima zi de anchetă, caravana ONU a fost atacată de lunetiști încă neidentificați. Cu fiecare oră care trece, însă, probele chimice sunt din ce în ce mai greu de prelevat, afirmă unii specialiști, în condițiile în care Occidentul acuză regimul sirian că a întârziat deliberat inspecția ONU pentru ca urmele atacului chimic să fie șterse.
Investigația ONU este, însă, oricum în plan secund, întrucât un eventual atac militar împotriva regimului al-Assad ar urma să aibă loc fără acceptul Consiliului de Securitate al ONU, acolo unde, ca și până acum, Rusia și China s-ar opune fără îndoială unei rezoluții care să mandateze o intervenție militară internațională împotriva Damascului.
Și totuși, miercuri, Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat membrii Consiliului de Securitate să se unească cu scopul de a "acţiona pentru pace" în Siria. La rândul său, Marea Britanie va prezenta o rezoluţie Consiliului de Securitate al ONU de "condamnare a atacului chimic" de la 21 august în Siria şi de "autorizare a măsurilor necesare pentru protejarea civililor".
Cum se poziționează România?
România condamnă folosirea armelor chimice și susține în continuare că așteaptă rezultatele anchetei ONU. Miercuri, premierul Victor Ponta a calificat regimul de la Damasc drept "ilegitim şi criminal", în timp ce, marți, președintele Traian Băsescu sublinia că un rezultat negativ în raportul ONU va genera intervenţia militară.
În acest context, în caz de intervenţie militară internaţională în Siria, România va putea contribui politic, militar sau umanitar, explică la RFI consilierul prezidenţial, Iulian Fota. El spune că autoritățile de la București sunt pregătite inclusiv pentru evacuarea românilor din Siria, dacă acest lucru va fi necesar.