Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama vrea să dea o "lovitură de avertisment" regimului sirian

obama-vrea-sa-dea-o-lovitura-avertisment-regimului-sirian.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Preşedintele Barack Obama evocă o "lovitură de avertisment" menită să descurajeze regimul sirian. Şeful Casei Albe anunţă că nu a luat încă o decizie privind reacţia americană faţă de folosirea de arme chimice în Siria, potrivit AFP.

"Nu am luat încă o decizie" asupra unei acţiuni în Siria, declară Barack Obama la postul public de televiziune PBS.

Preşedintele american respinge însă o intervenţie americană care să susţină rebeliunea din Siria. Revolta s-a militarizat şi s-a soldat cu peste 100 de mii de morţi, potrivit ONU.

Un "angajament direct militar" al Statelor Unite în războiul civil "nu va fi benefic pentru situaţia de pe teren", spune Barack Obama.

Ideea ar fi ca regimul lui Bashar al-Assad "să primească un mesaj suficient de puternic cu privire la faptul că ar face mai bine să nu reînceapă" masacrele în Siria. Şeful Casei Albe a declarat că SUA "au conchis că Guvernul sirian a comis (atacul chimic din 21 august-n.r.) şi este deci necesar să existe consecinţe internaţionale".

"Nu doresc un conflict fără sfârşit în Siria, dar (...) atunci când ţări încalcă regulile internaţionale privind armamentul, ca armamentul chimic, care ne pot ameninţa, este necesar să dea socoteală", afirmă preşedintele american.