Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Senatorul PSD Darius Vâlcov, propus ministru delegat pentru buget

Senatorul PSD Darius Vâlcov ar putea fi ministrul pentru buget în cazul în care președintele acceptă această nouă propunere a primului ministru. Postul guvernamental a devenit liber după ce actualul deținător, Liviu Voinea, a primit un post de viceguvernator la BNR.

Premierul Victor Ponta e încrezător că președintele va accepta numirea lui Darius Vâlcov, afirmând recent că îi va face lui Traian Băsescu o propunere de nerefuzat. Poate că Victor Ponta se bazează pe trecutul politic al actualului senator PSD, comun în bună parte cu al președintelui, Darius Vâlcov fiind fost membru marcant al PDL.

În această calitate, Darius Vâlcov a fost primar PDL al municipiului Slatina, între 2004 și 2012, primul mandat obținându-l la vârsta de 27 de ani. De asemenea, a fost preşedinte al PDL Olt între 2007 – 2012, fiind unul dintre cei susținuți constant de Traian Băsescu.

În martie 2012, după căderea guvernului Boc și protestele masive împotriva PDL, Darius Vâlcov a demisionat din PDL, motivându-și gestul prin lipsa sprijinului guvernamental pentru șoseaua de centură a Slatinei. Astfel și-a pierdut mandatul de primar, a trecut la PSD, iar la alegerile parlamentare din decembrie 2012 a câștigat un mandat de senator din partea USL.

La ora actuală, Vâlcov este preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din Senat. El a fost şi preşedintele Comisiei parlamentare speciale comune pentru Roşia Montană.

În ceea ce privește studiile, Vâlcov are titlul de doctor în economie, acordat de ASE București. El este licenţiat atât în Drept, la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, cât şi în economie, la ASE.

Între 2000 şi 2004 Vâlcov a lucrat ca director general al sucursalei din Slatina a Băncii Populare Române pentru Dezvolare, iar în 2004 a fost director economic al SC Octogon SRL.

Vâlcov cunoaşte engleza şi franceza.

Darius Vâlcov nu are în proprietate terenuri şi nici clădiri, conform ultimei declaraţii de avere depuse la Senat. El are un venit anual de 64.512 lei reprezentând indemnizaţia sa de senator.

Darius Vâlcov are 37 de ani şi este căsătorit, din 2005, cu fosta deputată şi preşedinte al PIN, Lavinia Şandru. Cei doi au împreună un copil.