Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paşcu: România nu are mare lucru de oferit în plan militar, în caz de intervenţie în Siria

pascu-romania-nu-are-mare-lucru-oferit-plan-militar-caz-interventie-siria.jpg

Vehicule ONU, protejate de rebeli, în Siria (Foto: Reuters/Bassam Khabieh)

România nu are mare lucru de oferit în plan militar, în cazul în care Occidentul va decide o intervenţie în Siria. O spune la RFI vicepreşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu. Fostul ministru social-democrat al Apărării crede că România ar putea contribui altfel.

În opinia lui Ioan Mircea Paşcu, poziţia României în dosarul sirian e normală: "Mie mi se pare normală, cu atât mai mult cu cât domnul preşedinte a avut şi unele vizite. A fost şi acolo, a venit şi domnul Assad în România, la un moment dat, când s-a pus problema ruperii relaţiilor diplomatice, mesajul transmis a fost să nu ne pripim, să nu facem acest lucru. De altfel, mesajul să nu ne pripim figurează şi acum".

"Singura deosebire pe care am constatat-o a fost că domnul preşedinte îşi exprima speranţa în momentul în care Statele Unite declarau de pildă că dovezile sunt cât se poate de clare şi categorice, prin Joe Biden, domnul preşedinte îşi exprima speranţa că totuşi dovezile nu vor arăta implicarea regimului Assad în această chestiune. Pe de altă parte, domnul Corlăţean pleca de la premisa, cel puţin asta a fost impresia mea, că acest atac chimic a fost orchestrat şi condus de regimul Assad. Deci aici am notat o anumită deosebire de nuanţă între cele două poziţii", spune europarlamentarul PSD.

El crede că lui Traian Băsescu "i-ar părea mai rău decât domnului Corlăţean şi Guvernului dacă s-ar ajunge la o lovitură militară împotriva lui Assad".

 

Contribuţia României în Siria

 

Cum ar putea contribui România, în caz de intervenţie militară în Siria? "Nu avem mare lucru de făcut în această privinţă, pentru că nu-mi închipui că forţele aeriene române vor participa la aceste lovituri. Însă să nu uităm că avem alte posibilităţi. Sunt foarte mulţi sirieni care dorind să scape de situaţia de acolo vin la Constanţa, avem mulţi români acolo care sunt căsătoriţi cu sirieni. Deci în planul acesta, într-adevăr, am avea o anumită apropiere faţă de situaţia de acolo, dar strict militar propriu-zis, nu-mi dau seama în ce măsură putem să facem ceva. Doar atâta, să fim alături de coaliţie. Putem altceva, putem să spunem că teritoriul, bazele din România pot să fie la nevoie utilizate în caz că, însă nu cred că va fi nevoie de ele, întrucât dispunerea logistică a Statelor Unite şi a Marii Britanii nu fac necesar un apel la bazele din România", apreciază Ioan Mircea Paşcu.

Ioan Mircea Paşcu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Siria