Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gherila columbiană FARC, la un pas să fie lăsată în politică

farc-500.jpg

Sursa foto : www.rfi.fr

În Columbia se fac paşi importanţi pentru a se pune capăt conflictului istoric între guvernanţi şi gherilele comuniste: Curtea Constituţională columbiană a autorizat astfel o reformă a Constituţiei cerută de rebelii Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), care le va permite acestora intrarea în politică, dar cu anumite condiţii.

Amendamentul intitulat "Cadru juridic pentru pace", aprobat de Legislativul columbian a fost susţinut de şapte de cei nouă membri ai Curţii Constituţionale.

Pentru a intra în vigoare, însă, trebuie în primul rând ca negocierile dintre Guvern şi FARC privind încetarea conflictului să se încheie, trebuie să înceteze violenţele de orice fel, inclusiv răpirile marca FARC şi să se predea armele.

De asemenea, FARC va trebui să accepte anchetarea şi judecarea crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii de care a fost acuzată gruparea de gherilă, precum şi pedepsirea autorilor lor.

Deocamdată, FARC nu a depus armele, iar conflictul continuă: chiar zilele trecute, şeful frontului 57 al Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia şi alţi doi membri au murit în cursul unei operaţiuni pe care militarii columbieni au lansat-o împotriva unei tabere a rebelilor.

De altfel, numărul şefilor şi responsabililor de rang mediu ucişi în operaţiuni militare împotriva FARC a ajuns la 47 doar anul acesta. Ultimele estimări oficiale indicau faptul că FARC ar avea opt mii de militanţi şi adepţi.