Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, gata să intervină în Siria

franta-gata-sa-intervina-siria.jpg

Preşedintele francez, François Hollande (Foto: Reuters/Charles Platiau)

"Armata franceză e gata să fie angajată într-o eventuală intervenţie în Siria". Iată ce a spus ministrul francez al Apărării. Consultările diplomatice continuă însă intens, pentru a decide sub ce formă se va derula o astfel de operaţiune.

"Armatele franceze sunt în poziţie de a răspunde cererilor şi deciziilor preşedintelui Republicii, când acesta le va lua", a declarat ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian.

El nu a vrut să ofere însă detalii şi cu atât mai puţin nu a comentat sau confirmat mişcările de vase militare franceze din Mediterană. Motivul acestei discreţii este simplu: Parisul nu vrea să acţioneze sub nici o formă de o manieră izolată şi necoordonată cu ceilalţi parteneri ai săi. Pentru moment, naţiunile susceptibile să fie implicate într-o astfel de operaţiune sunt încă în faza de pregătire, observare şi reflexie, se spune în anturajul oficialilor francezi. Cu alte cuvinte, nici o decizie nu a fost luată şi numeroase consultări privind scenariile posibile sunt încă pe masă. Ca de altfel şi oportunitatea unei acţiuni militare, care şi ea mai este în discuţie.

Primindu-l la Palatul Elysée pe liderul Opoziţiei siriene, preşedintele Franţei, François Hollande, a pledat din nou pentru o soluţie politică, dar a cerut totodată comunităţii internaţionale să adopte o soluţie "potrivită", pentru a pune capăt violenţelor din Siria. Portiţa pentru o soluţie diplomatică nu este deci complet închisă, dar cea în favoarea unei intervenţii militare punctuale în timp şi cu obiective precise pe teren pare a se deschide tot mai larg.